skip to Main Content
Consumul De Bauturi Energizante La Copii și Tineri

Băuturile energizante și consumul lor de către tineri- de ce trebuie să fie evitate, efecte asupra sănătății

Medicii ne atrag atenția asupra pericolului reprezentat de consumul de băuturi energizante mai ales de către adolescenți și tineri.

“Cu ambalaje strălucitoare și promovate în mod atrăgător pentru cei tineri și nu numai, băuturile energizante se pot cumpăra aproape din orice magazin.” spune dr Popa Radu, medic cardiolog. Acest lucru nu înseamnnă că sunt indicate să fie consumate ori că au vreun aport benefic pentru sănătate. 

Băuturile energizante sunt băuturi care conțin ingrediente care stimulează sistemul nervos central, cum ar fi cofeina, taurina și guarana, printre altele. De exemplu, o doză standard de băutură energizantă poate conține de la 70 la 200 de miligrame de cofeină . Aceste băuturi sunt populare printre adolescenți și tineri, dar consumul lor trebuie să fie evitat sau limitat din cauza efectelor negative pe care le pot avea asupra sănătății.  

Alte informații despre băuturile energizante, în linkul următor –băuturi energizante.

40% dintre adolescenți au raportat un efect advers în timp ce consumau băuturi energizante. Acestea au inclus:

Durere abdominală
Dificultăți de respirație
Dureri în piept
Probleme gastrointestinale, cum ar fi greață, vărsături și diaree
Dureri de cap
Palpitații cardiace
Anxietate crescută
Insomnie
Senzație de nervozitate sau tremor
Convulsii

Iată ,mai pe larg , efectele consumului de energizante asupra sănătății. 

Efectele consumului de băuturi energizante

    1. Creșterea tensiunii arteriale: Consumul băuturilor energizante poate duce la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la probleme de sănătate cardiovasculară, cum ar fi hipertensiunea arterială. De asemenea, poate duce la creșterea ritmului cardiac, ceea ce poate duce la probleme de sănătate cardiovasculară, cum ar fi tahicardia și aritmia. Sunt din ce în ce mai frecvente cazurile în care preadolescenți și adolescenți se prezintă la camera de gardă sau la cabinetul de cardiologie după ce au consumat băuturi energizante.  Solicită un consult cardiologic, la medic cardiolog bun, în Craiova, în linkul următor consult cardiologic.
    2. Probleme de somn: Băuturile energizante pot duce la probleme de somn, cum ar fi insomniea, care poate afecta performanța școlară și capacitatea de concentrare.
    3. Creșterea riscului de accidente: Consumul de băuturi energizante poate duce la o scădere a atenției și a capacității de reacție, ceea ce poate crește riscul de accidente.
    4. Dependenta de cofeina: Consumul regulat de băuturi energizante poate duce la dependența de cofeină, ceea ce poate duce la simptome de sevraj atunci când consumul de băuturi energizante este redus sau oprit.
    5. Probleme digestive: Băuturile energizante pot cauza probleme digestive, cum ar fi arsuri la stomac, greață și vărsături.
    6. Creșterea în greutate:  Dacă citiți eticheta, veți găsi și vitamine B, guarana, ginseng, extracte de ceai verde și taurină, toți inductori de energie cunoscuți. Datorită amărăciunii naturale a cofeinei, la aceste băuturi se adaugă adesea mult zahăr pentru a le face să aibă un gust dulce și siropos. Așadar, împreună cu un val de energie, copiii pot obține o creștere a zahărului, ceea ce, în mod ironic, poate duce la o tulburare a cantității de zahăr. Toate aceste cantități mari de zahăr și calorii,  pot duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea diabetului de tip 2. 
    7. Probleme de sănătate mintală: Consumul de băuturi energizante poate agrava simptomele de anxietate și depresie și poate duce la dezvoltarea problemelor de sănătate mintală.

În plus față de efectele enumerate mai sus, consumul excesiv de băuturi energizante poate duce la alte probleme de sănătate. De exemplu:

    1. Insuficiența renală: Băuturile energizante conțin adesea cantități mari de cofeină și substanțe care pot crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă. Acestea pot duce la o supraîncărcare a rinichilor și la o insuficiență renală acută sau cronică.
    2. Dezvoltarea de carii dentare: Băuturile energizante sunt adesea bogate în zahăr, ceea ce poate duce la dezvoltarea de carii dentare și alte probleme dentare.
    3. Probleme de creștere și dezvoltare: Consumul excesiv de băuturi energizante poate interfera cu creșterea și dezvoltarea adecvată la copii și adolescenți, datorită conținutului ridicat de cofeină și substanțe stimulatoare.
    4. Interacțiuni cu alte medicamente: Consumul de băuturi energizante poate interfera cu efectul altor medicamente, cum ar fi medicamentele pentru tratarea ADHD-ului sau antidepresivele.

În concluzie, consumul de băuturi energizante este dăunător pentru sănătatea tinerilor și adolescenților, iar aceștia trebuie să fie conștienți de riscurile asociate consumului acestor băuturi și să le evite sau să le limiteze cât mai mult posibil.

Părinții trebuie să fie atenți și să le ofere copiilor o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, în locul consumului de băuturi energizante.

Ce poți să faci ca și părinte ?

Fă-ți timp și discută împreună cu copilul tău despre consumul de energizante!

” Întreabă-l de ce dorește acest lucru ? Poate pentru că prietenii lui beau energizante? Sau pentru că au energie scăzută?”

Dacă se plânge că nu are energie atunci împreună  puteți lucra pentru a găsi modalități naturale de a-și redobândi energia. Puteți începe cu :

Mișcare  mai multă.

Dormit mult.

Să mănânce mese echilibrate.

Să ia multivitamine.

Să bea suficientă apă.

Imagine- sursa pixabay.com