skip to Main Content

Litotritia extracorporeala ESWL este o procedura moderna, neinvaziva, de eliminare a pietrelor la rinichi. Este o procedura de tratament a litiazei reno-ureterale cu eficacitate dovedită și utilizată în întreaga lume de aproximativ 20 de ani.

In prezent, peste 85% dintre pacientii cu litiaza reno-ureterala pot scapa de pietre fara operatie avand indicatie de rezolvare prin litotripsie extracorporeala (ESWL).

10 % din pacienti necesita interventii endourologice (nefrotomie percutanata, ureteroscopie antero- si retrograda) si doar 1-2% necesita operatii chirurgicale clasice.

Când este indicată litotriția?

Indicația pentru terapia extracorporală a unei pietre ureterale este dată de urolog atunci când dimensiunea pietrei nu face probabilă expulzarea spontană sau când prezența pietrei, deși teoretic eliminată spontan, determină complicații care afectează tractul urinar (infecții recurente, obstacol la trecerea urinei etc.) care fac recomandabilă o rezolvare promptă. Cu cât dimensiunea pietrei este mai mare (mai mare de 4 mm), cu atât mai puțin poate fi evacuată.

Cu toate acestea, indicația pentru litotrizia cu undă de șoc extracorporală depinde de mai mulți factori:

    • dimensiunea pietrei: dimensiunile excesive ale pietrei fac fragmentarea completă puțin probabilă și dimensiunile prea mici fac imposibilă tratarea acesteia cu unde de șoc;
    • localizare: litotrizia extracorporală este cea mai eficientă în prima treime (ureter lombar) și în ultima porțiune (ureter juxtavesical) a ureterului;
    • numărul de pietre: prezența a numeroase pietre în ureter poate face mai adecvată utilizarea metodelor alternative;
    • tipul de piatră: unele pietre sunt deosebit de rezistente la undele de șoc (de exemplu, pietre de cistină) sau sunt radiolucide (pietre de acid uric). În aceste cazuri, lipsa vizualizării radiologice și localizarea dificilă a ultrasunetelor pot necesita un tratament alternativ;
    • timpul de ședere al unei pietre în ureter este un factor care limitează eficacitatea litotriției extracorporale. De fapt, piatra poate adera strâns la peretele ureterului și nu poate fi eliminată chiar dacă este fragmentată;
    • condiții anatomice: o stenoză (îngustare) sau anomalii anatomice care împiedică tranzitul urinei sunt contraindicații la litotrizia extracorporală. Pentru ca litotrizia să fie eficientă și să nu provoace complicații, trebuie garantate scurgerea urinară și eliminarea fragmentelor;
    • condiții ale pacientului: anomalii ale coagulării, obezitate, sarcină, deformare osoasă severă pot contraindica utilizarea litotriției extracorporale.

Care este tehnica?

Pacientul este așezat pe patul litotripterului în decubit dorsal, rămânând imobil pe cât posibil. Intensitatea loviturilor este variabilă: pornești de la intensități mici care cresc treptat. Pacientul simte lovitura în regiunea „bombardată” care, pe măsură ce tratamentul continuă, poate deveni dureroasă.

Cum te pregatești pentru litotriție ?

Tratamentul nu necesită o pregătire specială, deși sunt necesare unele teste (ECG, ecografie, teste de sânge și urină), pentru a permite, atunci când este necesar, sedarea pacientului pentru manevre endoscopice sau atunci când tratamentul este slab tolerat. Profilaxia cu antibiotice poate fi efectuată pentru a preveni infecția. În cazuri particulare, utilizarea unei derivări urinare, internă (stent dublu J) sau externă (nefrostomie percutanată) poate fi indicată înainte de tratament, pentru a permite menținerea funcției renale în caz de obstacol ureteral prin calcul.

Care este durata intervenției?

Este o procedură relativ scurtă, care, în general, nu depășește 45 de minute, inclusiv timpul necesar verificărilor radiologice și ecografice. Poate fi necesară o durată mai mare dacă tratamentul necesită manevre endoscopice complementare contextuale. In peste 90% din cazuri aceasta procedura se efectueaza in ambulatoriu.

Care este rata de succes?

Pentru ureterul proximal, rata medie de succes raportată în literatură este de 81%. Pentru ureterul mediu este de 79%. Pentru ureterul distal este de 85%.

Care sunt avantajele ?

Avantajul metodei este de a permite rezolvarea completă a calculilor ureterali în aproximativ 80-90% din cazuri evitându-se aici orice act operator, endoscopic sau chirurgical.

De asemenea, cu echipamentele utilizate astăzi, este un tratament bine tolerat care, în general, nu necesită anestezie.

Sunt si dezavantaje?

Chiar dacă în 70-80% din cazuri este necesar o singura sedinta de litotritie, uneori acest lucru trebuie repetat (calculii mai mari pot necesita 2 sau mai multe tratamente).
În 10-15% din cazuri, sunt necesare manevre endoscopice sau, rareori, chirurgicale pentru rezolvarea calculilor. Eliminarea fragmentelor poate dura mult timp, chiar luni, în funcție de locația și dimensiunea pietrei.

Efecte secundare și complicații

Expulzarea fragmentelor poate provoca colici dureroase renal-ureteral. Hematuria este un eveniment foarte frecvent.

Eșecul eliminării fragmentelor de piatră și stivuirea lor în ureter implică riscul de dilatare a rinichiului și ureterului și, mai ales, de infecție suprapusă. Pe lângă terapia cu antibiotice a infecției, obstrucția trebuie rezolvată: acest lucru poate fi realizat cu cateterism ureteral sau cu nefrostomie percutană. În unele cazuri, extracția fragmentelor poate necesita ureteroscopie și, în cazuri rare, intervenție chirurgicală.
Cel mai grav risc este cel al sepsisului urinar care poate necesita nefrectomie. Riscul de hemoragie retroperitoneală în litotrizia ureterală este foarte scăzut.

Recomandări dupa procedura de litotritie

Se recomandă hiperhidratarea pentru a elimina fragmentele mai repede. O scurtă perioadă de profilaxie cu antibiotice este întotdeauna utilă.

 Sunt necesare ecografii ale abdomenului  în termen de 1-2 luni de la tratament. La 6 luni se poate efectua urografie.

Unde se poate efectua litotriția în Craiova?

Procedura se poate efectua la Centru Medical Speranța- unde medicul urolog are la activ mii de litotritii efectuate de-a lungul timpului.