În cadrul specialității de pneumologie se poate face diagnosticul și tratamentul medical al pacienților cu afecțiuni ale sistemului respirator (plămânii, bronhiile, pleura). Nu mai aștepta o zi pentru a lua măsuri pentru sănătatea plămânilor tăi!
La Centrul Medical Speranța Craiova, beneficiezi de asistență medicală la cele mai înalte standarde pentru depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator (boli pulmonare, bronșice, pleurale și ale mediastinului), prin mijloace nechirurgicale.
Pentru o persoană normală, cele 12-18 respirații pe minut au devenit un gest reflex, însă pentru cei care se confruntă cu o afecțiune pulmonară, gura de aer este o adevărată provocare.
Exista peste 200 de afecțiuni ale plămânului ce au simptome similare. Controlul medical adecvat poate să diferențieze problema.
Dintre afecțiunile pleuro-pulmonare acute și cronice cele mai comune sunt:
- Astmul – Simptome: respirație șuierătoare, imposibilitatea de a inspira suficient aer, tuse, senzație de strângere în piept
- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) Persoanele cu BPOC prezintă de regulă una sau ambele dintre următoarele afecțiuni: Bronșită cronică sau Emfizem.
- Boala Pulmonara Interstitiala care are – Simptome: tuse uscată, senzația de lipsă de aer în procesul de respirație, respirație dificilă;
- Hipertensiune Pulmonara- Simptome: senzația de lipsă de aer în procesul de respirație, dureri în piept, amețeli, oboseală, ritm cardiac rapid, umflarea gleznelor;
- Fibroza chistica- Simptomele încep de obicei în copilărie și includ: tuse cronică, respirație șuierătoare, respirație sacadată, tuse cu mucus, transpirație în exces, infecții frecvente ale sinusurilor;
- Pneumonie cronica- Simptome: tuse cu sânge, noduli limfatici umflați, frisoane, febră de durată;
- Cancerul Bronho-Pulmonar- Simptome posibile: respirație șuierătoare, respirație sacadată, pierdere în greutate inexplicabilă, tuse cu sânge;
Aceste boli apar în momentul în care dintr-o cauză anume se dezvoltă la nivelul plămânului un răspuns anormal de vindecare a țesutului, rezultând în timp apariția de cicatrici. Cauzele pot fi: o infecție bacteriană, virală, o boală autoimună precum lupusul sau scleroza sistemică, poate fi indusă de medicamente sau de inhalarea de pulberi (siliciu, azbest), etc.
Pacienții care au avut infecție cu Sars Cov2 pot solicita consultație și li se vor oferi și informații referitoare la exerciții de respirație.
În cadrul clinicii puteți să vă adresați cabinetului de SOMNOLOGIE – în cadrul căruia se efectuează poligrafie nocturnă pentru patologia somnului și depistarea Sindromului de Apnee în Somn Obstructiv (SASO). De asemenea, se efectuează și titrarea pentru a stabili presiunea necesară rezolvării evenimentelor din timpul somnului, legate de respirație, printre acestea menționăm sforăitul, apneea, hipopneea. În decursul câtorva nopți se va crește progresiv presiunea până se ajunge la un nivel suficient de mare încât să mențină căile respiratorii superioare deschise în timpul somnului. O titrare cu succes reprezintă stabilirea unei presiunii minime utile care să asigure diminuarea semnificativă și chiar dispariția apneilor, hipopneilor, sforăitului.
Medic Specialist Pneumologie
Contract CAS
-ofera consultatii si efectueaza spirometrii
Medic primar pneumologie
Competență endoscopie bronșică și somnologie