skip to Main Content

Endoscopia digestivă superioară (EGDS) este o procedură medicală, efectuată de medicul gastroenterolog, în care un tub subțire și flexibil, numit endoscop, este introdus prin gură pentru a vizualiza esofagul, stomacul și partea superioară a intestinului subțire (duodenul). Această procedură este utilizată în scopuri diagnostice sau terapeutice și poate fi recomandată în următoarele situații:

  1. Durere abdominală superioară sau disconfort: Dacă pacientul acuză dureri, arsuri sau disconfort în partea superioară a abdomenului, endoscopia poate fi folosită pentru a examina posibilele cauze, cum ar fi leziunile esofagiene sau gastrice.
  2. Reflux gastroesofagian: Pentru pacienții cu simptome persistente de reflux, precum arsuri la stomac, endoscopia poate fi utilă pentru a evalua posibilele leziuni ale mucoasei esofagiene și pentru a exclude alte afecțiuni.
  3. Sângerare gastro-intestinală superioară: Dacă există suspiciuni de sângerare în tractul digestiv superior, endoscopia poate fi utilizată pentru a localiza sursa și, în unele cazuri, pentru a opri sângerarea.
  4. Dificultăți la înghițire: Endoscopia este utilă pentru a evalua cauzele posibile ale dificultăților de înghițire, cum ar fi stenozele esofagiene sau leziunile structurale.
  5. Dispepsie sau indigestie persistentă: Pentru pacienții cu simptome persistente de indigestie sau dispepsie, endoscopia poate ajuta la identificarea cauzelor subiacente.
  6. Diagnostic sau monitorizare a bolilor gastro-intestinale: Pentru diagnosticarea sau monitorizarea afecțiunilor precum boala de reflux gastroesofagian (GERD), ulcerul gastric sau esofagian, infecțiile Helicobacter pylori etc.
  7. Prelevarea de probe: Endoscopia permite prelevarea de mostre de țesut (biopsie) pentru a fi analizate în laborator, ceea ce poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor precum infecții sau boli inflamatorii.
  8. Eliminarea de polipi sau alte leziuni: În timpul endoscopiei, medicul poate efectua proceduri terapeutice, cum ar fi îndepărtarea polipilor sau a leziunilor, dilatarea stenozei esofagiene sau oprirea sângerării.