skip to Main Content
Hta La Copil Hipertensiune Arterială

Hipertensiunea Arterială de Halat Alb la Copii: Importanța Diagnosticării Corecte

Hipertensiunea Arterială de Halat Alb la Copii: Importanța Diagnosticării Corecte

Hipertensiunea arterială de halat alb (HTA de halat alb) nu afectează doar adulții; ea poate fi întâlnită și la copii. În cardiologia pediatrică, este esențial să identificăm corect această condiție pentru a evita diagnosticările eronate și tratamentele inutile. La Clinica Speranța, punem un accent deosebit pe diagnosticarea și gestionarea corectă a HTA de halat alb la copii.

 

Cardiolog Pediatru Craiova1

Cauzele Hipertensiunii de Halat Alb la Copii

HTA de halat alb la copii poate apărea din motive similare cu cele întâlnite la adulți, dar poate fi influențată și de factori specifici vârstei:

  • Anxietate față de mediul medical: Copiii pot fi speriați sau anxioși în prezența medicilor și a personalului medical.
  • Stres: Copiii pot resimți stres din cauza necunoașterii procedurilor medicale sau a anticipării unor posibile dureri.
  • Sensibilitate la nou: Experiența unei vizite la medic poate fi copleșitoare pentru unii copii.

Diagnosticul Hipertensiunii de Halat Alb la Copii

Diagnosticul corect al HTA de halat alb la copii este crucial pentru a evita tratamentele nejustificate. La Clinica Speranța, utilizăm următoarele metode pentru a evalua tensiunea arterială a copiilor:

  • Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (Holter TA): Holterul TA este un dispozitiv portabil pe care copilul îl poartă timp de 24 de ore. Acesta măsoară tensiunea arterială la intervale regulate, oferind o imagine completă a valorilor tensionale în diverse momente ale zilei și în diferite situații, inclusiv în mediul familial.
  • Automonitorizarea la Domiciliu: Atunci când este posibil, copiii sau părinții lor pot măsura tensiunea arterială acasă, în condiții de repaus și liniște, utilizând un tensiometru automat.

Beneficiile Montării unui Holter TA

Montarea unui Holter TA poate elucida multe aspecte legate de HTA de halat alb:

  • Valori Precise și Continue: Oferă date detaliate despre variabilitatea tensiunii arteriale pe parcursul zilei și nopții, ajutând la identificarea perioadelor de stres sau anxietate.
  • Reducerea Erorilor de Diagnostic: Permite diferențierea între hipertensiunea arterială persistentă și HTA de halat alb, evitând astfel tratamentele nejustificate.
  • Evaluarea Răspunsului la Mediul Cotidian: Ajută la evaluarea impactului mediului cotidian asupra tensiunii arteriale a copilului, oferind o imagine reală a stării de sănătate.

Concluzie

HTA de halat alb este o condiție ce poate complica diagnosticul hipertensiunii arteriale la copii. Prin utilizarea metodelor adecvate de monitorizare, cum ar fi montarea unui Holter TA, medicii pot distinge între hipertensiunea reală și cea indusă de stresul de halat alb, asigurând astfel un tratament corespunzător. La Clinica Speranța, suntem dedicați să oferim pacienților noștri cei mai tineri îngrijirea atentă și personalizată de care au nevoie.

 

Dr. Radu Teodoru Popa

Dr. Corina Vasile

Medici specialisti Cardiologie Pediatrica-Centru Medical Speranta

Programează un consult la cardiologie pediatrică . Link- cardiologie pediatrică.

Mai multe despre riscurile HTA de halat alb, în linkul – white coat hypertension.