skip to Main Content

Cardiologie pediatrică- de ce să alegi un medic specializat în cardiologie pediatrică

Atunci când alegem să mergem la un medic pentru o problemă de sănătate, este indicat să alegem un medic specializat în specialitatea respectivă .

În articolul de față ne vom referi doar la specialitatea cardiologie pediatrică. În primul rând trebuie să avem în vedere că pacientul  este un copil , de la vârsta de 0 ani ( nou născut) până la 18 ani. Află mai multe din linkul- cardiology pediatric.

Ce înseamnă un medic specializat în cardiologie pediatrică?

Specialistul în cardiologie pediatrică este apărut recent. Specializarea a fost introdusă în 2017. Anterior, exista o competență pentru a cărei pregătire se urmau cursuri de 2 ani și se finaliza cu un examen. Pentru că s-a considerat că este necesară o pregătire temeinică, fiindcă competența nu permitea însușirea de cunoștințe suficiente, s-a renunțat la această competență și s-a introdus rezidențiat cardiologie pediatrică 5 ani.

Pentru a obține dreptul de liberă practică în cardiologie pediatrică un medic care a ales să facă rezidențiatul în cardiologie pediatrică trebuie să fi terminat 5 ani de pregătire în specialitatea cardiologie pediatrică  și să dovedească că  și-a însușit cunoștințele din rezidențiat prin promovarea examenului de medic specialist cardiologie pediatrică  ceea ce presupune  trecerea cu brio a celor 4  probele de examen.

Stagii de pregătire

De-a lungul stagiilor de pregătire în cardiologie pediatrică se urmărește curricula de pregătire în specialitatea cardiologie pediatrică. Stagiile de pregătire cuprind specializările: Cardiologie pediatrică generală, Medicină fetală, Explorări hemodinamice / cardiologie intervențională , Aritmii,  Terapie intensivă cardiacă pediatrică ,  Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică,  Ecocardiografie, Pediatrie, Neurologie pediatrică , Psihiatrie pediatrică , Urgențe Pediatrice, Neonatologie, Boli infecțioase , Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Genetică medicală.

Ariile de pregătire sunt special pentru copii, pentru că patologia unui copil este diferită de cea a unui adult.

Medicul specialist  cardiologie pediatrică este certificat ca  “medic specialist pediatrie și cardiologie pediatrică” având cunoștințele și calificarea necesară de a efectua gărzi în specialitatea Pediatrie și de a acorda îngrijiri pediatrice în conformitate cu competențele dobândite conform curriculei de pregătire. Pacienții săi sunt copii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani.  Află mai multe din linkul MinisteruluisănătățiidinRomânia.

 

Ce se întâmplă în cadrul unui consult de cardiologie pediatrică ?

Investigații cardiologice pentru copii

Medicul cardiolog pediatru poate  să consulte copilul care prezintă simptomatologie cardiacă în cadrul cabinetului.  Examinarea se bazează pe cunoștințele dobândite și certificate.  Consultația cuprinde atât anamneza cât și efectuarea de investigații de specialitate – electrocardiogramă, ecografie doppler cardiac 2D sau 4D. Dacă este cazul, se pot efectua și investigații precum  mapă de tensiune arterială, holter EKG, testarea la efort, testul TILD ( testul mesei înclinate), doppler vascular arterial, doppler vascular vene pentru copil.

Medicul cardiolog pediatru de la Clinica Speranța din Craiova, este un medic pasionat de cardiologie pediatrică, care știe să interacționeze cu copii.

Documente eliberate în urma consultației de cardiologie pediatrică

În urma consultației de cardiologie pediatrică se poate elibera scrisoare medicală către medicul de familie și tratament dacă este necesar.  De asemenea, se poate elibera și referat medical dacă este cazul. În cadrul clinicii noastre din Craiova, se poate elibera și  formularul A5 necesar pentru încadrarea copiilor cu dizabilități în grad de handicap.

Pentru eliberarea unui formular A5 este necesar ca pacientul să fi fost examinat de mai multe ori de către medicul care eliberează certificatul A5.  Completarea documentelor medicale precum referat medical, formular A5 necesită un timp suplimentar, în afara unei examinări obișnuite la cardiologie pediatrică. De aceea, este necesar să specificăm atunci când se efectuează o programare dacă avem nevoie și de aceste documente, pentru a fi alocat un timp suplimentar. În caz contrar, se va reprograma pacientul pentru eliberarea acestor documente.

Atunci când avem programare la medicul cardiolog pediatru, cu un pacient copil care a suferit intervenții chirurgicale, vom aduce și documentele anterioare – externări, examinări cardiologice, etc.

Aparatura pe care o folosim în incinta clinicii este de înaltă performanță și special pentru copii ( sonde ecografice specializate pentru cardiologie pediatrică pe vârste).

Cum ne pregătim pentru consultul de cardiologie pediatrică?

Este indicat ca atunci când sunați la un medic pentru programare, să întrebați ce investigații se pot efectua pentru copil, din punct de vedere cardiologic.

Medicul specialist cardiolog pediatru conlucrează cu medicii specialiști din pediatrie, nefrologie pediatrică, neurologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, psihiatrie pediatrică, pneumologie pediatrică, alergologie, isomnologie, orl, dermatologie, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică , endocrinologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară pediatrică, neurochirurgie pediatrică, etc. în funcție de patologia pacientului.