skip to Main Content

Somnolența excesivă

Somnolența excesivă este o afecțiune caracterizată prin oboseală și somnolență persistentă și incontrolabilă pe parcursul zilei, care poate interfera cu activitățile zilnice și poate afecta calitatea vieții. Persoanele cu somnolență excesivă pot adormi cu ușurință în timpul activităților zilnice, cum ar fi la locul de muncă sau în timpul conducerei, ceea ce poate fi periculos pentru siguranța lor și a altora.

Somnolența excesivă poate fi cauzată de mai multe condiții medicale, cum ar fi apneea de somn, sindromul picioarelor neliniștite, depresia, anxietatea, insuficiența renală, diabetul sau sindromul oboselii cronice. De asemenea, anumite medicamente și substanțe, cum ar fi antidepresivele sau alcoolul, pot provoca somnolență excesivă.

Tratamentul somnolenței excesive depinde de cauza subiacentă. În cazul în care somnolența excesivă este cauzată de o afecțiune medicală, tratamentul acestei afecțiuni poate ajuta la ameliorarea simptomelor de somnolență. În cazul în care nu există o cauză subiacentă identificabilă, schimbarea stilului de viață, cum ar fi menținerea unui program regulat de somn și exercițiile fizice regulate, pot fi utile în ameliorarea simptomelor de somnolență.

Consultă un medic somnolog la Centru Medical Speranța, din Craiova – programează un consult în linkul următor- somnolog .

 

Simptome de somnolență excesivă

Somnul joacă un rol important în consolidarea memoriei, restabilirea sistemului imunitar și în alte procese vitale. Ca urmare, lipsa unui somn de calitate poate duce la o serie de simptome care nu pot fi conectate imediat cu somnul.

Chiar dacă nu vă simțiți somnoros în mod conștient, este posibil să suferiți de somnolență excesivă dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele:

Probleme în a rămâne în alertă
Senzații de iritare
Probleme de memorie
Probleme de focalizare
Dificultate în reținerea noilor concepte
Dificultate în luarea deciziilor
Timpi de reacție mai lenți
Comportamente de asumare de riscuri