Dermatita atopică – cauze, manifestări și tratament. Eczema bebelușului
Eczema atopică (dermatita atopică) este cea mai frecventă formă de eczemă, o afecțiune care provoacă mâncărimi, uscare și crăpare a pielii.
Apare în general la bebeluși dar nici adulții nu sunt excepții de la a dezvolta dermatita atopică.
De ce apare dermatita atopică ?
Cauza exactă a eczemei atopice este necunoscută, fiind produsă de un cumul de factori. Eczema atopică apare adesea la persoanele care fac alergii. Mai multe despre legătura dintre eczema atopică și alergii află din linkul următor alergii. Putem avea un istoric în familie, cu rude de gradul 1 care au alergii , sau poate să fie însoțită de astm sau de febra fânului. De asemenea, poate avea ca și factori declanșatori săpunurile, detergenții, stresul și vremea.
Iar atunci când avem alergii alimentare putem avea și eczeme severe, mai ales la copilul mic. În acest caz, medicul poate recomanda un jurnal alimentar pentru a determina dacă un aliment produce o exacerbare a simptomelor. Însă, de obicei, testele de alergie nu sunt necesare, deși uneori sunt utile pentru a identifica dacă o alergie alimentară poate declanșa simptome.
Află mai multe despre dermatita atopică din linkul atopic-eczema.
Simptomele
Modul în care se manifestă dermatita atopică poate varia de la persoană la persoană. Cele mai frecvente simptome includ:
- Roșeață Pielea afectată prezintă de obicei zone de roșeață (eritem) și inflamație. Aceste zone pot fi dureroase și sensibile.
- Mâncărime Copiii și adulții afectați pot simți nevoia să se scarpine constant, ceea ce poate duce la leziuni și infecții secundare ale pielii.
- Umflare Pe măsură ce boala progresează, se pot dezvolta diverse tipuri de leziuni cutanate, cum ar fi vezicule (bule), papule (umflături mici), cruste și fisuri.
- Uscăciunea pielii
- Crăpături ale pielii
- Erupții cutanate
- Blistere
Tratament- cum tratăm dermatita atopică
Fiind o boală cronică, nu există un tratament care să vindece, dar sunt diverse tratamente pentru gestionarea simptomelor și pentru a reduce manifestările supărătoare , gen inflamația și mâncărimea, precum și prevenirea recurențelor. Pe piața produselor cosmeticelor dermatologice există multe variante de produse, însă a le testa pe toate nu este doar costisitor cât și neeficient. În plus tratamentul poate fi alcătuit dintr-o combinație de produse hidratante cu produse cu corticosteroizi. De aceeea, este bine să consultați medicul dermatolog, atât pentru copii, cât și pentru adulți. La Centru Medical Speranța, medicul dermatolog pediatru poate recomanda tratamente potrivite celor mici. Medicul dermatolog poate recomanda creme sau unguente emoliente pentru hidratarea pielii, dar și corticosteroizi topici pentru a reduce inflamația, antihistaminice pentru a controla mâncărimea și, în cazuri severe, medicamente imunosupresoare sau imunomodulatoare. Se poate recomanda evitarea alergenilor și a iritanților sau chiar și terapie fototerapică.
Eczema bebelușului
Tratamentul pentru eczema la sugari (eczema infantilă) include: Identificarea și evitarea iritanților pielii, Evitarea temperaturilor extreme și efectuarea de baie scurtă în apă calduță și aplicare de creme sau de unguent în timp ce pielea este încă umedă. De asemenea, medicul dermatolog poare recomanda medicamente pentru a controla erupția. De asemenea, antihistaminicul oral prescris de medic, poate ajuta la atenuarea mâncărimii și poate provoca somnolență, ceea ce poate fi util pentru a stopa mâncărimea și a crește confortul nocturn al copilului. Mai multe despre terapii pentru dermatita atopică, află din linkul – terapy.
Pentru tratamente moderne , apelează la medicul dermatolog de la Clinica Speranța, din Craiova.