Eczema atopica si alergiile 

sursa imagine : freepik.com

Ce unește eczema atopică și alergiile?

Alergie – Alergia este o reacție excesivă a sistemului imunitar la substanțele pe care organismul le consideră dăunătoare, chiar dacă sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Cu alte cuvinte, vorbim despre cazuri de hipersensibilitate. Ceea ce se întâmplă, în contact cu aceste substanțe, este un răspuns rapid al organismului la „inamic”, prin segregarea anticorpilor specifici. Această intoleranță se relevă în principal prin rinită, conjunctivită, astm și / sau alte atacuri respiratorii.

Există mai multe tipuri de alergii. Mai jos acoperim cele mai comune:

Alergie alimentară – Alergia alimentară apare prin sistemul digestiv, cu simptome în general mai asociate cu sistemul digestiv (vărsături, diaree și / sau dureri abdominale), dar care se pot manifesta și pe piele (erupții cutanate sau urticarie de exemplu) sau chiar la respirație, prin dificultăți de respirație.

Alergie respiratorie – Este cel mai frecvent tip de alergie și cu o mai mare varietate de manifestări, de la conjunctivită, la rinită populară (care afectează căile respiratorii superioare) – cu mai mult de 500 de milioane de cazuri în întreaga lume – și la astm (care afectează căile respiratorii inferioare) . Printre simptomele alergiilor respiratorii se numără strănutul, curgerea nasului, tuse și dificultăți de respirație.

Alergie dermatologică – După cum sugerează și numele, acest tip de alergie se manifestă pe piele, în esență prin eczeme și dermatită atopică. Arsurile, roșeața, inflamația, erupțiile cutanate și mâncărimea și chiar edemul (umflarea cauzată de acumularea de apă) sunt consecințele sale cele mai frecvente.

Dermita atopică (eczema atopica) este cea mai frecventă boală inflamatorie cronică a pielii și apare de obicei în copilărie, afectând aproximativ 10-30% dintre copii. Dermita atopică se caracterizează prin mâncărime (mâncărime), morfologie și model de distribuție a leziunilor caracteristice în funcție de vârstă și antecedente de cronicitate și recidive.

Dermita atopică este adesea începutul așa-numitei mersului atopic, care poate include alergii alimentare în primii ani de viață și mai târziu astm și rinită alergică.

Originea eczemelor este complexă și include disfuncția barierei epidermice, dereglarea sistemului imunitar și alterarea microbiomului pielii.

Disfuncția barierei se traduce prin pierderi excesive de apă și facilitează intrarea aero-alergenilor. Corpul nostru poate deveni sensibil (poate deveni alergic) la acești alergeni și, ulterior, poate provoca simptome respiratorii atunci când este în contact cu acestea în căile respiratorii.

Expunerea pielii la acești alergeni, cum ar fi: temperaturi extreme, umiditate scăzută, produse iritante, transpirație, îmbrăcăminte aspră sau de lână, poate agrava eczema. Alergiile alimentare pot agrava, de asemenea, eczema atopică, într-o minoritate de cazuri și numai în forme mai severe care nu răspund la tratamentul standard.

În ciuda acestei asocieri, din punct de vedere cutanat, studiul alergiilor cu cercetări specifice IgE sau evitarea alimentelor este de obicei de puțin folos.

Eczema alergică de contact este o afecțiune distinctă de dermatita atopică. În acest caz, există un fenomen imunologic mediat de limfocitele T sensibilizate la antigen și nu de anticorpii IgE. Această eczemă apare prin contactul direct al substanței pe piele, cum ar fi alergia la nichel, și este studiată prin teste de contact epicutane în care diferitele substanțe sunt testate individual pe piele pentru a determina care alergen este implicat. Persoanele cu eczemă atopică sunt mai predispuse să dezvolte eczeme de contact alergice, deoarece pielea deteriorată este mai permeabilă la substanțele sensibilizante și aplică mai multe subiecte pe piele.