skip to Main Content
Cardiologie Copii

Defectul septal atrioventricular

Canalul Atrioventricular comun sau Defect septal atrioventricular , este un defect cardiac care afectează supapele dintre camerele superioare și inferioare ale inimii și pereții dintre camere.

Ce este defectul septal atrioventricular?

Un defect septal atrioventricular (AVSD) este un defect cardiac în care există găuri între camerele din partea dreaptă și partea stângă a inimii. Valvele care controlează fluxul de sânge între aceste camere pot să nu se formeze corect. Această afecțiune se mai numește defect al canalului atrioventricular (canalul AV) sau defect al pernei endocardice. În AVSD, sângele curge acolo unde în mod normal nu ar trebui să ajungă. Sângele poate avea, de asemenea, o cantitate de oxigen mai mică decât cea normală, iar sângele suplimentar poate curge în plămâni. Acest sânge suplimentar pompat în plămâni forțează inima și plămânii să lucreze din greu și poate duce la insuficiență cardiacă congestivă.

Există două tipuri generale de AVSD care pot apărea, în funcție de structurile care nu sunt formate corect:

           1. Complet 

Un AVSD complet apare atunci când există o gaură mare în centrul inimii, care permite sângelui să curgă între toate cele patru camere ale inimii. Această gaură apare acolo unde se întâlnesc în mod normal septurile (pereții) care separă cele două camere superioare (atriile) și cele două camere inferioare (ventriculele). Există, de asemenea, o valvă atrioventriculară comună în centrul inimii în loc de două valve separate – valva tricuspidă pe partea dreaptă a inimii și valva mitrală pe partea stângă a inimii.  Un AVSD complet apare în timpul sarcinii, când valva comună nu reușește să se separe în cele două valve distincte (valvele tricuspidale și mitrale) și când septurile care împart camerele superioare și inferioare ale inimii nu cresc până la capăt centrul inimii.

2. AVSD parțial sau incomplet

Un AVSD parțial sau incomplet apare atunci când inima are unele, dar nu toate defectele unui AVSD complet. Există, de obicei, o gaură în peretele atrial sau în peretele ventricular lângă centrul inimii. Un AVSD parțial are, de obicei, atât valve mitrale, cât și valve tricuspidiene, dar una dintre valve (de obicei mitrală) nu se poate închide complet, permițând sângelui să se scurgă înapoi din ventriculul stâng în atriul stâng.

Cauze și factori de risc

Cauzele defectelor cardiace congenitale, cum ar fi AVSD, la majoritatea copiilor sunt necunoscute. Unii copii au defecte cardiace din cauza modificărilor genelor sau cromozomilor. În special, AVSD este frecventă la copiii cu sindrom Down, o afecțiune genetică care implică un cromozom 21 suplimentar (numit și trisomie 21).

Modul in care este  afectat un copil de defectul canalului atrioventricular

Un copil cu AVSD poate respira mai repede și mai greu decât în mod normal. Sugarii pot avea probleme cu hrănirea și creșterea într-un ritm normal. Este posibil ca simptomele să nu apară decât la câteva săptămâni după naștere. Presiunea ridicată poate apărea în vasele de sânge din plămâni, deoarece acolo se pompează mai mult sânge decât în mod normal. În timp, acest lucru provoacă leziuni permanente ale vaselor de sânge pulmonare.

La unii sugari, valva comună dintre camerele superioare și inferioare nu se închide corect. Acest lucru permite scurgerea sângelui înapoi de la camerele inferioare ale inimii la cele superioare.

Simptomele care ar putea indica faptul că AVSD complet sau AVSD parțial al unui copil se înrăutățește includ

    • Aritmie,

      un ritm cardiac anormal.

O aritmie poate determina inima să bată prea repede, prea lent sau neregulat. Când inima nu bate corect, nu poate pompa sânge în mod eficient.

    • Insuficiență cardiacă congestivă

      , atunci când inima nu poate pompa suficient sânge și oxigen pentru a satisface nevoile corpului.

    • Hipertensiunea pulmonară

      , un tip de tensiune arterială crescută care afectează arterele din plămâni și partea dreaptă a inimii.

Cel mai frecvent test pentru a determina DSAV  este ecocardiograma ce poate fi completata cu o electrocardiogramă (ECG) si o radiografie toracica și  alte teste medicale. Deoarece mulți copii cu sindrom Down au AVSD, toți sugarii cu sindrom Down ar trebui să aibă o ecocardiografie pentru a căuta un AVSD sau alte defecte cardiace. Poti solicita o consultatie la un medic cardiolog pediatru din Craiova, la Centru Medical Speranta. Află mai multe de ce se impune o ecografie cardiacă , din linkul următor ecografie cardiacă craiova.

Tratamentul pentru AVSD

Toate defectele septale atrioventriculare, atât tipurile parțiale, cât și cele complete, necesită de obicei o intervenție chirurgicală. În timpul operației, orificiile din camere sunt închise folosind plasturi. Dacă supapa mitrală nu se închide complet, este reparată sau înlocuită. Pentru un AVSD complet, supapa comună este separată în două supape distincte – una pe partea dreaptă și una pe partea stângă.

Vârsta la care se operează depinde de sănătatea copilului și de structura specifică a AVSD. Dacă este posibil, intervenția chirurgicală trebuie făcută înainte de a fi afectate permanent plămânii din cauza pompării prea mult sânge la plămâni. Medicamentele pot fi utilizate pentru a trata insuficiența cardiacă congestivă, dar este doar o măsură pe termen scurt până când copilul este suficient de puternic pentru intervenție chirurgicală.

Un canal AV poate fi fixat. Este necesară o intervenție chirurgicală pe cord deschis pentru a remedia defectul. Spre deosebire de alte tipuri de defecte septale, defectul canalului AV nu se poate închide singur. Medicamentele pot fi folosite temporar pentru a ajuta la simptome, dar nu vindecă defectul sau previn deteriorarea permanentă a arterelor pulmonare.

La un sugar cu simptome severe sau hipertensiune arterială la plămâni, intervenția chirurgicală trebuie făcută de obicei în copilărie. În timpul operației, chirurgul închide gaura mare cu unul sau două plasturi. Mai târziu, plasturele va deveni o parte permanentă a inimii pe măsură ce căptușeala inimii crește peste ea. Chirurgul împarte, de asemenea, supapa unică între camerele superioare și inferioare ale inimii și face două supape separate. Acestea vor fi realizate cât mai aproape de supapele normale.

Dacă un copil este foarte bolnav sau prezintă un defect care poate fi prea complex pentru a fi reparat în copilărie, poate fi necesară o operație temporară pentru ameliorarea simptomelor și a presiunii ridicate în plămâni. Această procedură (bandarea arterei pulmonare) îngustează artera pulmonară pentru a reduce fluxul sanguin către plămâni. Când copilul este mai în vârstă, se efectuează o operație de îndepărtare a benzii și remedierea defectului canalului AV cu o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

După operație, copilul  trebuie examinat în mod regulat de către un cardiolog pediatru. Uneori este nevoie de mai mult tratament medical sau chirurgical.

Repararea chirurgicală a unui canal AV restabilește de obicei circulația sângelui la normal. Cu toate acestea, este posibil ca supapa reconstruită să nu funcționeze normal. Structurile supapelor se pot scurge sau se pot îngusta. Dar, pentru mulți copii, perspectivele pe termen lung sunt bune și, de obicei, nu sunt necesare medicamente sau intervenții chirurgicale suplimentare.

Copiii cu defecte de canal AV pot face endocardita atât înainte, cât și după reparare. Unoeri medicul curant va poate indica administrarea de antibiotice  înainte de anumite proceduri dentare.

Tratamentul pentru pacientul adult

Mulți adulți care nu au avut reparații anterioare au hipertensiune pulmonară . Această complicație este mai frecventă decât la pacienții cu ASD sau VSD. Chiar și la adulții fără sindromul Eisenmenger, sunt frecvente simptome, inclusiv dificultăți de respirație, intoleranță la exerciții și palpitații. La examinările fizice, murmurele datorate fluxului sanguin peste defecte și datorită scurgerii supapei sunt frecvente.

    • Defectul de canal atrioventricular  a fost închis în copilărie

 Spre deosebire de alte tipuri de defecte septale, defectul canalului AV nu se închide niciodată singur.

Repararea chirurgicală a unui canal AV restabilește de obicei circulația sângelui la normal. Pentru mulți pacienți, perspectivele pe termen lung sunt bune și nu sunt necesare medicamente sau intervenții chirurgicale suplimentare. Deoarece acesta este un defect cardiac congenital mai complicat, problemele tardive la adulți sunt mai frecvente decât după închiderea ASD sau VSD. Pe măsură ce copilul crește, reparația se poate defecta parțial, ducând la scurgeri de patch-uri, scurgeri ale valvei și îngustarea canalului fluxului sanguin către corp. Aceste probleme pot crește volumul de muncă al inimii și pot provoca simptome.

Defectul canalului atrioventricular  încă prezent la maturitate

Decizia de a repara un defect al canalului AV la vârsta adultă este complicată. Depinde de presiunile din plămâni și de funcția de pompare a inimii. Cu toate acestea, atunci când presiunile nu sunt prea mari și funcția pompei este bună, aceste defecte pot fi reparate și este posibil ca pacienții adulți să se îmbunătățească. O cateterizare cardiacă este aproape întotdeauna necesară pentru a ști dacă defectul trebuie închis. Aceste defecte nu pot fi închise sau reparate în laboratorul de cateterizare, totuși, din cauza locației lor și a necesității de a repara valvele cardiace.

Posibile probleme pentru pacientul cu defect atrio ventricular 

Problemele la pacienții cu canale AV reparate depind de dacă există scurgeri de plasturi și dacă există o mulțime de regurgitare a valvei. Respirația scurtă, incapacitatea de a face mișcare și umflarea picioarelor sunt toate semne ale insuficienței cardiace. Ritmurile cardiace anormale pot provoca palpitații (bătăi rapide ale inimii sau salt) și, rareori, leșin. Unii pacienți pot avea nevoie de un stimulator cardiac după reparații dacă sistemul electric a fost deteriorat.

Pacienții cu canal AV nereparat sunt adesea de culoare albastră (sindromul Eisenmenger).

Pot fi necesare medicamente pentru insuficiența cardiacă, în special la pacienții cu insuficiență valvulară, pentru a le ajuta inima să pompeze mai bine și / sau să scadă tensiunea arterială. Pacienții cu hipertensiune pulmonară pot necesita, de asemenea, medicamente. Cardiologul dvs. vă poate monitoriza cu teste neinvazive, dacă este necesar. Acestea includ electrocardiograme, monitoare Holter, teste de stres pentru exerciții și ecocardiograme. Când se are în vedere o intervenție chirurgicală suplimentară, este aproape întotdeauna necesară o cateterizare cardiacă.

Sarcina si canalul atrioventricular 

Dacă după operație nu aveți probleme reziduale semnificative, riscul de sarcină este scăzut. Dacă există probleme precum o supapă care scapă sau ritmuri cardiace neregulate, este posibil să aveți un risc crescut de complicații ale sarcinii. Dacă aveți insuficiență cardiacă sau hipertensiune pulmonară, sarcina nu este recomandată. Femeile cu defecte de canal AV nereparate sau care au probleme cu resturile ar trebui să discute cu cardiologul lor înainte de a decide să rămână gravide.  Femeile însărcinate cu defecte de canal AV reparate care nu prezintă probleme semnificative pot să nu necesite îngrijire obstetrică cu risc ridicat.

Funcția supapelor reparate este o preocupare pe termen lung. Unii pacienți vor avea nevoie ca valva lor sa fie înlocuită cu una mecanică atunci când vor îmbătrâni. Foarte rar este posibil ca valva să poată fi reparată în continuare.

 

Ține aproape de medicul cardiolog. Solicită un consult cardiologic , în Craiova , la Centru Medical Speranța .

Dacă dorești să afli mai multe despre riscurile defectului atrioventricular, poți accesa heart.org în linkul următor complete atrioventricular canal.