skip to Main Content

Tratarea tensiunii arteriale in sarcina

  • Cum se trateaza hipertensiunea in sarcina ?

In primul rand trebuie mentionat ca sarcina nu este o boala ci este o stare de normalitate. In aceasta stare, organismul femeii este supus anumitor modificari si este necesara mai multa atenție in a trata diverse probleme tranzitorii cauzate de catre sarcina.
Din punct de vedere cardiac, hipertensiunea arterială este cea mai frecventă problemă clinică întâlnită în sarcină, complicând 2-3%  sarcini. Identificarea corectă, precum și un tratament eficient reduc mortalitatea maternă și fetală.
In momentul in care medicul ginecolog sau medicul de familie descopera ca pacienta are hipertensiune, trebuie sa ii indice un control la cardiologie. Medicul cardiolog va determina gradul de hipertensiune si va evalua si ecografic inima pacientei.In momentul in care se indica medicamente, trebuie urmat protocolul din ghidurile de cardiologie in materie de medicatie la pacienta gravida.
Medici bine pregatiti, asa cum sunt medicii de la Centru Medical Speranta, vor stabili un plan de medicatie.
  • Medicamentele antihipertensive la gravida

Printre medicamentele disponibile pentru tratament, metildopa (alfa-agonist central) este un medicament sigur bine stabilit.
Cu toate acestea, efectul său slab hipotensiv cu efect mai lent limitează utilizarea sa exclusivă, necesitând combinații de alte medicamente.
Atenolol este cel mai studiat beta-blocant și este în siguranță în sarcină.
Nifedipina (blocantul canalelor de calciu) este, de asemenea, un alt antihipertensiv sigur în sarcină și una dintre primele opțiuni de tratament.
Inhibitorii ACE nu trebuie folosiți în sarcină, deoarece sunt asociați cu disgeneza renală fetală și decesul atunci când sunt folosiți în al doilea și al treilea trimestru.
Diureticele trebuie evitate în tratamentul hipertensiunii, dar pot fi utilizate în situații de hipertensiune.