skip to Main Content

Prolapsul de valva mitrala

Ce ar trebui sa stii ?

Mama cu prolaps de valva mitrala (PVM) ar trebui să fie conștientă de faptul că anomalia este ereditară! Dacă mama are PVM atunci ar trebui efectuată ecocardiografie si la copii pentru a determina daca s-a mostenit .
Prolapsul valvei mitrale, numit și PVM, este o afecțiune în care cele două clape ale valvei mitrale nu se închid lin sau uniform, ci umflă (prolaps) în sus în atriul stâng. Prolapsul valvei mitrale este, de asemenea, cunoscut sub numele de sindromul click-murmur, sindromul Barlow sau sindromul valvei floppy.
Gradul de prolaps este variabil.
Acesta este un defect cardiac destul de comun, de origine genetică, care afectează aproximativ 2% din populație. Apare la aproximativ de două ori mai multe fete decât băieți.
PVM este cel mai frecvent defect cardiac congenital la femeile aflate la vârsta fertilă. Sarcina este de obicei bine tolerată, deși apar uneori aritmii, care necesită medicamente.
Complicațiile în timpul sarcinii sunt rare, deși se recomandă o monitorizare atentă, deoarece regurgitația mitrală ar putea progresa. Mama potențială cu PVM ar trebui să fie conștientă de faptul că anomalia este ereditară.
Oricine cu boli cardiace congenitale, reparate sau nereparate, ar trebui să se consulte cu cardiologul înainte de a rămâne gravidă pentru a examina riscurile.

Cum este detectat prolapsul valvei mitrale?

Deoarece majoritatea pacienților cu PVM nu prezintă simptome, un murmur poate fi detectat în timpul unui examen fizic de rutină atunci când ascultați inima cu un stetoscop. Simptomele frecvente includ explozii de bătăi rapide ale inimii (palpitații), disconfort toracic și oboseală.
Ce ar trebui să fac dacă este detectat un murmur?
Chiar și pentru cei care nu prezintă simptome, dacă se detectează un murmur care sugerează prolapsul valvei mitrale, se recomandă de obicei o ecocardiogramă.

Care sunt efectele sale?

Regurgitația mitrală este nesemnificativă din punct de vedere funcțional, cu excepția cazului în care progresează spre insuficiență moderată până la severă, ducând la mărirea atrialului stâng, hipertensiune pulmonară, aritmii și debit cardiac redus. Majoritatea insuficienței mitrale cu prolapsul valvei mitrale este ușoară.
Deși Prolapsul valvei mitrale nu este de obicei grav, poate fi însoțit de diferite simptome minore, cum ar fi dificultăți de respirație, oboseală, palpitații cardiace, dureri toracice, amețeli, dureri de cap și insomnie. Anomalia crește riscul de endocardită infecțioasă (infecția mucoasei interioare și / sau a valvelor inimii).

Cum este tratat?

Este important ca o persoană cu Prolapsul valvei mitrale să fie monitorizată în mod regulat de către un medic. La Centru Medical Speranta, in Craiova, echipa de medici cardiologi este alaturi de tine in diagnosticarea si evaluarea periodica a problemelor cardiovasculare.
Trebuie avut grijă să se evite sau să se trateze imediat infecțiile cu sânge care ar putea ataca valvele inimii.
Dacă scurgerea valvei mitrale este ușoară, nu este necesar un tratament. Uneori, diureticele (pentru a ușura respirația) și reductoarele de postîncărcare (inhibitori ai ECA) pentru a încuraja fluxul de sânge peste valva aortică, sunt prescrise pentru a trata insuficiența mitrală dacă este moderată până la severă.
În cazurile severe, valva mitrală poate fi corectată chirurgical prin îndepărtarea zonei de prolaps și prin sutură a țesutului pliant rămas pentru a strânge deschiderea supapei. De asemenea, un inel poate fi suturat în poziție de-a lungul periferiei supapei pentru a susține pliantele supapei și a descuraja prolapsul suplimentar.
În cazurile cu scurgeri semnificative și supapa nu poate fi reparată, se poate efectua o înlocuire a supapei. După această procedură, pot fi prescrise anticoagulante (anticoagulante) pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.