Valoarea optima a INR-uluiSunt cazuri de pacienți care au indicație să efectueze analiza numită INR, în fiecare lună .
💠Când este recomandată analiza INR?
INR se recomandă în special pacienților aflați în tratament cu anticoagulante (pentru fibrilație atrială, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, dacă o persoană are valve cardiace artificiale, după un infarct sau accident vascular cerebral), dar și în alte situații medicale, cum ar fi înainte de o intervenție chirurgicală majora.

💠Care este valoarea țintă?
⏺Pentru pacienții normali care nu sunt tratați cu anticoagulare, INR este de obicei 1,0.
⏺Pentru pacienții care urmează tratament anticoagulant, INR terapeutic variază între 2,0 și 3,0.
⏺Nivelurile INR peste 4,9 sunt considerate valori critice și cresc riscul de sângerare.
💠Cazurile pacienților cu proteză de valvă
Gama terapeutică INR diferă la un pacient cu valvă protetică:
⭕️ Pentru pacienții cu o proteză On-X mecanică de valvă aortică cu 2 hemidiscuri fără alți factori de risc pentru tromboembolism, obiectivul INR este de 2 până la 3 în primele trei luni după intervenția chirurgicală a valvei; iar după trei luni obiectivul este de 1,5 la 2.
Ca și observație, On-X este singura supapă din carbon pur, care produce o suprafață lustruită mai netedă decât orice alt material al supapei. Cu cât suprafața este mai netedă, cu atât sângele este mai puțin probabil să se coaguleze pe ea.
⭕️ Pentru pacienții cu proteză mecanică de valvă aortică cu 2 hemidiscuri (altul decât On-X) sau generație curentă, fără alți factori de risc pentru tromboembolism, INR țintă este 2,5.
⭕️Pentru pacienții cu proteză mecanică de valvă aortică (alta decât On-X) și cu un factor de risc suplimentar pentru evenimente tromboembolice (fibrilație atrială, tromboembolism anterior, disfuncție sistolică ventriculară stângă sau stare hipercoagulabilă) sau o proteză de valvă aortică mecanică de generație mai veche, obiectivul INR este 3.
⭕️ Pentru pacienții cu valvă protetică mitrală mecanică (inclusiv valva On-X) sau valvă protetică tricuspidă mecanică, INR țintă este 3.
Lucrurile par simple, însă practica clinică ne arată că nu este chiar așa, datorită diversilor factori care pot interfera cu valoarea INR .
Daca valoarea INR-ului nu este in parametrii, contacteaza medicul. In Craiova, la Centru Medical Speranta, medicul tau cardiolog este intotdeauna alaturi de tine, pentru a te ajuta sa mentii INR-ul in parametrii optimi pentru tine.