Ulcerul Gastroduodenal și endoscopia digestivă superioară
Ulcerul gastro-duodenal reprezinta o rana deschisa la nivelul mucoasei gastrice (in stomac) sau duodenale (in prima parte a intestinului subtire).
Tractul digestiv este acoperit cu un strat mucos care protejează în mod normal împotriva acidului. Dar dacă cantitatea de acid este crescută sau cantitatea de mucus este scăzută, se poate dezvolta un ulcer. Dacă ai oricare dintre simptomele următoare, este necesar un consult la medicul gastroentolog, mai multe în linkul următor control gastro.
Semne și simptome pentru ulcerul gastroduodenal
Trebuie să acorzi atentie la următoarele simptome – Dureri de stomac, Senzație de plenitudine, balonare sau eructație după masă, Intoleranță la alimentele grase, Arsuri in capul pieptului (pirozis), Greaţă.
Acidul din stomac agravează durerea, la fel ca și starea de stomac gol. Durerea poate fi ameliorată adesea prin consumul anumitor alimente care tamponează aciditatea din stomac sau prin luarea unui medicament care reduce aciditatea. Durerea poate fi mai accentuată între mese și noaptea.
Mulți oameni cu ulcer nici măcar nu au simptome.
Mai rar, ulcerele pot provoca semne sau simptome severe, cum ar fi:
• Vărsături sau vărsături de sânge – care poate apărea roșu sau negru
• Scaune negre sau cu sânge
• Probleme de respirație
• Senzație de leșin
• Pierdere în greutate inexplicabilă
• Schimbări ale apetitului
Dacă vrei să afli mai multe despre cauzele care determină apariția ulcerului, află din linkul – causes mayo clinic.
Cauze care determină apariția ulcerului
Bacteria Helicobacter pylori cauzează majoritatea ulcerelor. Această bacterie rănește mucusul care protejează mucoasa stomacului și prima parte a intestinului subțire (duodenul), iar acidul din stomac atacă apoi mucoasa.
AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) sunt medicamente eliberate fără prescripție medicală pentru durere și febră, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și paracetamolul. În timp, acestea pot deteriora mucusul care protejează mucoasa stomacului.
Factori de risc
• Fumatul poate crește riscul de ulcer, mai ales la persoanele care sunt infectate cu H. pylori
• Alcoolul poate irita și eroda mucoasa stomacului și crește cantitatea de acid din stomac
• Stresul cronic
• Alimentele picante
Singuri, acești factori nu provoacă ulcere, dar le pot face mai agravate și mai dificil de vindecat.
Diagnosticul și endoscopia digestivă superioară
Se poate confirma prin endoscopie digestiva superioară sau EGD (esofagogastroduodenoscopia). Acest test analizează mucoasa esofagului, stomacului și duodenului. Se utilizează un tub subțire iluminat numit endoscop, ce are o cameră atașată la un capăt. Tubul este introdus prin gură, apoi intră în esofag, stomac și duoden. Medicul dumneavoastră poate vedea astfel interiorul tubului digestiv și analiza eventualele anormalitați. Se poate preleva o mică probă de țesut (biopsie). Acest lucru poate fi verificat pentru H. pylori.
Tratamentul pentru ulcerul gastroduodenal
Tratamentul va depinde de tipul de ulcer pe care îl aveți. Dacă prezentați simptomele specifice, vă puteți prezenta la un consult pentru ca medicul să vă creeze un plan de îngrijire personalizat pentru dumneavoastră. Tratamentul poate include schimbarea stilului de viață, administrarea de medicamente sau, în unele cazuri, intervenția chirurgicală.
Modificările stilului de viață pot include:
• A nu consuma anumite alimente. Evitați orice alimente care vă agravează simptomele.
• Renunțarea la fumat. Fumatul poate împiedica vindecarea ulcerului. Este, de asemenea, legat de ulcerul care revine după tratament.
• Limitarea consumului de alcool și cofeina. Acestea vă pot agrava simptomele.
• Nu utilizați AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).
Medicamentele pentru tratarea ulcerelor pot include:
• Antibiotice. Aceste medicamente care luptă împotriva bacteriilor sunt folosite pentru a ucide bacteria H. pylori.
• H2-blocante (blocante ale receptorilor histaminici). Acestea reduc cantitatea de acid pe care o produce stomacul prin blocarea hormonului histamină. Histamina stimulează producerea acidului.
• Inhibitori ai pompei de protoni (IPP). Acestea scad nivelul de acid din stomac și vă protejează mucoasa stomacului și a duodenului.
• Agenți de protecție a mucoasei. Aceste medicamente protejează mucusul
stomacului de deteriorarea acidului, astfel încât să se poată vindeca.
• Antiacide. Acestea slăbesc sau neutralizează rapid acidul din stomac pentru a vă ușura simptomele.
În cele mai multe cazuri, medicamentele pot vindeca rapid ulcerele. Odată ce bacteria H. pylori este îndepărtată, majoritatea ulcerelor nu revin.
Complicații ce pot să apară
Dacă nu este tratat, ulcerul poate cauza:
• Hemoragie internă. Sângerarea poate apărea ca pierdere lentă de sânge care duce la anemie sau ca pierdere severă de sânge care poate necesita spitalizare sau o transfuzie de sânge. Pierderea severă de sânge poate provoca vărsături sau scaune negre sau sângeroase
• gaură (perforație) în peretele stomacului. Ulcerele peptice pot mânca o gaură prin (perfora) peretele stomacului sau intestinului subțire, expunându-vă la riscul unei infecții grave a cavității abdominale (peritonită).
• Obstrucţie. Ulcerele peptice pot bloca trecerea alimentelor prin tractul digestiv, determinându-vă să vă saturați cu ușurință, să vărsați și să pierdeți în greutate fie prin umflare din cauza inflamației, fie prin cicatrici.
• Cancer gastric. Studiile au arătat că persoanele infectate cu H. pylori au un risc crescut de cancer gastric.
În cazuri rare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală dacă medicamentele nu ajută. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă ulcerul dumneavoastră cauzează și alte probleme medicale.
Mai multe informații despre ulcerul peptidic , din linkul – peptic ulcer.
surse :
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stomach-and-duodenal-ulcers-peptic-ulcers#:~:text=A%20peptic%20ulcer%20is%20a,Ulcers%20are%20fairly%20common.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
sursă imagine pixabay.com