skip to Main Content

Administarea de medicamente inainte de vaccin – la copil

O intrebare referitoare la administrarea vaccinurilor pentru copii este : ” Este nevoie sa ii dau copilului medicamente inainte de vaccin?  Mai are vreo reactie adversa , gen febra, daca ii dau medicamente ?”
Aceasta este o întrebare  la care răspunsul era mai mult sau mai puțin consensual: nu este necesar și nu este recomandat în mod obișnuit!
Ce anume s-a schimbat?
Situatia a fost schimbata de introducerea vaccinului împotriva meningococului B, pentru ca , acest vaccin este puțin mai reactiv decât celelalte si preventiv, s-a studiat posibilitatea administrării paracetamolului inainte de inoculare, pentru a a avea cat mai putine reactii adverse.
S-a ajuns la concluzia ca administrare  paracetamolului nu va interfera cu eficacitatea vaccinului si se pare ca scade numarul de reactii adverse. Acest lucru a determinat revizuirea recomandărilor.
Astfel, nu este indicat să se administreze în prealabil niciun medicament pentru febră înainte de vaccinuri, cu excepția vaccinului împotriva meningococului B, pentru care se recomandă administrarea de paracetamol imediat înainte sau după imunizare.
           Atentie ! Nu administra medicamente copilului fara sa iti fie recomandate de catre medic!