Mersul descult la copii 
În general, marea majoritate a bebelușilor incep sa mearga atunci cand au vârste cuprinse între 9 și 15 luni (90 din 100 de copii au deja vârsta de 15 luni, dar 25 dintre aceștia vor face acest lucru la 9 luni).
Pe de altă parte, 10 din 100 vor putea face acest lucru doar după 15 luni. Ce înseamnă că un bebeluș este la fel de normal dacă merge la 9 luni ca și cum ar face la 16, 17 sau 18 luni.
 
Când bebelușul a făcut primii pași, este important să simtă că își susține talpa piciorului și că se poate „agăța” de podea. Și acest lucru se realizează mult mai bine desculț. Există șosete antiderapante care sunt foarte bune în această etapă, deoarece permit o libertate excelentă de mișcare a picioarelor și a degetelor, mult mai mare decât cea care ar putea fi dată pantofilor. În acest fel simte podeaua și în același timp este protejat deoarece șosetele, fiind antiderapante, împiedică alunecarea și căderea bebelușului.
 
Pe de altă parte, în lunile fierbinți și atâta timp cât podeaua nu este alunecoasă, cel mai bine este să-l lași să meargă desculț în timp ce ești acasă.
 
La alegerea pantofilor, la această vârstă este indicat să folosiți pantofi cu tălpi flexibile, nu prea grele, dar cu suport pentru călcâi, astfel încât să puteți avea o mobilitate bună, evitându-le pe cele care vă împiedică să vă deplasați liber.
 
O altă preocupare foarte frecventă în consultare este legată de forma picioarelor.
 
În primii doi ani, toți copiii au genunchii despărțiți și gleznele împreună, astfel încât picioarele lor sunt arcuite sub formă de paranteze. După varsta de 2 ani, când merg cu ușurință, genunchii se reunesc și gleznele se despart, lăsând picioarele în formă de x. Ani mai târziu, membrele inferioare se îndreaptă și până la vârsta de șase ani, șapte sunt deja complet verticali.
 
Ceea ce nu este normal este ca copilul să rămână cu o diferență foarte marcată și / sau să meargă cu un picior înăuntru și cu celălalt afară, în acest caz, copilul trebuie să fie observat și evaluat.
 
 
sursa imagine- pixabay