skip to Main Content

Testul de spirometrie – la ce este folosit ?

Spirometria este un test simplu, nedureros prin care se apreciază funcția pulmonara a unei persoane.
Spirometria este importanta pentru diagnosticul si monitorizarea unor afecțiuni cronice ale bronhiilor si plămânilor precum
 1. astmul
 2. Bronho-Pneumopatia Obstructiva Cronica (BPOC)
 3. emfizemul
 4. fibroza pulmonara.

Spirometria este recomandata de ghidurile internaționale si naționale drept STANDARD DE AUR pentru diagnosticul Bronho-Pneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC).

Când este indicat un test de spirometrie ?

Testul de spirometrie este indicat de către medicul pneumolog în anumite condiții . Printre acestea putem enumera  următoarele :

 1. Detectarea prezentei sau absenței disfuncției respiratorii sugerate prin examen clinic. În această categorie intră tusea cronică, spută în cantitate mărită cât și senzația de lipsa brusca de aer. Opțional, se poate efectua și radiografie pulmonara.
 2.  Evaluarea funcției pulmonare la persoane peste 40 ani.
 3. Evaluarea unei boli pulmonare cunoscute.
 4.  Evaluarea tratamentului administrat in afecțiuni asociate cu tulburarea funcției pulmonare.
 5. Evaluarea persoanelor care fumează sau sunt expuse noxelor profesionale si de mediu.
 6. Evaluarea riscului unor intervenții chirurgicale ce afectează funcția pulmonară.
 7. Evaluarea stării generale de sănătate înaintea începerii programelor ce implica activitate fizica.

Interpretarea spirometriei se face de către medic  în contextul examenului clinic și anamnezei . Așadar nu se efectuează doar spirometria separat de consultația clinică.

Mai multe poți afla și din articolul din link-ul următor: Spirometria investigație pentru probleme respiratorii pentru plămâni.

Servicii medicale de pneumologie în Craiova

 Pentru a avea tratament solicită o programare la medicul pneumolog  sau la un medic pediatru. Centru Medical Speranța îți oferă servicii de înaltă performanță în cadrul compartimentului de Pneumologie și Pediatrie. Apelează la echipa de medici și beneficiezi de tratamente adecvate și investigații corect efectuate. Pentru adulți , medicul pneumolog efectuează și interpretează spirometria. În cazul copiilor, echipa multidisciplinară de pediatrii și pneumologi este aici pentru copilul cu astm.