skip to Main Content

Studiu- cancerul pulmonar in stadiu incipient detectat prin test de sange

O  picătură de sânge are capacitatea de a identifica pacienții asimptomatici cu cancer pulmonar, conform unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS, de catre cercetatorii de la Massachusetts General Hospital.

„Studiul nostru demonstrează potențialul de a dezvolta un instrument sensibil de screening pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar. Modelul predictiv pe care l-am construit poate identifica  cancerul pulmonar precoce. Persoanele suspectate vor fi trimise pentru evaluări imagistice suplimentare, cum ar fi CT cu doză redusă, pentru un diagnostic definitiv”, a declarat Leo Cheng, biofizician asociat în patologie și radiologie la MGH.

Cancerul pulmonar, principala cauză de deces prin cancer, este de obicei diagnosticat într-un stadiu avansat, când rata de supraviețuire este extrem de scăzută. Cancerul pulmonar în stadiu incipient este în mare parte asimptomatic, iar metoda imagistică de examinare CT cu doză redusă, metoda actuală de detectare a leziunilor cancerului pulmonar precoce, nu poate fi folosită ca test de screening pe scară largă pentru populația generală din cauza costurilor ridicate și a pericolului de radiații în cazul screening-urilor repetate.

„Acest lucru a fost foarte încurajator, deoarece screening-ul timpuriu pentru boală ar trebui să detecteze modificări ale profilurilor metabolomice din sânge, care sunt intermediare între profilul sănătos și cel de boală”, a explicat Cheng.

De asemenea, oamenii de știință intenționează să folosească aceeași tehnologie în screeningul pentru boala Alzheimer folosind probe de sânge și lichid cefalorahidian.