skip to Main Content

Sincopa – când să te îngrijoreze?

Sincopa – reprezintă un episod de pierderea stării de conștiență și trebuie tratat ca o urgență medicală până când se descoperă motivele ce au dus la acest eveniment. Poate semnaliza o afecțiune serioasă, mai ales la persoanele adulte, probleme cardio vasculare.

Fiind rezultatul disfuncției globale a sistemului nervos central, sincopa poate avea numeroase cauze:

 1. Inima nu pompează sânge în mod normal
 2. Presiunea sângelui din arteriole este prea mică, iar sângele nu ajunge la creier
 3. Nu există suficient sânge în vase
 4. Anumite anomalii ale ritmului cardiac determinate de tahicardie, bradicardie, medicamente precum beta-blocante sau blocante de canale de calciu
 5. Anomalii cardiace structurale generate de probleme ale miocardului, valvulopatii
 6. Anemie
 7. Afecțiuni cerebrovasculare
 8. Presiunea intra toracică crescută (tuse, efort de defecație)
 9. Emoții puternice, durere, frică, teamă, vederea sângelui sau rănire
 10. În prima fază a sarcinii, din cauza modificărilor hormonale
 11. Anxietatea, tulburările afective
 12. Afecțiuni neurologice

Cele mai frecvente simptome ale sincopei sunt pierderea conștienței, amețeli, căzături fără motiv, dureri de cap, somnolență, stare de confuzie, transpirații, modificări ale vederii, cum ar fi observarea petelor, senzația de slăbiciune sau nesiguranță la statul în picioare. Sunt destule situații când oamenii nu prezintă nici un simptom și doar își pierd conștiința.

De regulă, pentru a diagnostica sincopa, trebuie să fie urmați mai mulți pași. Așadar, va fi nevoie de examinare clinică, monitorizare cardiovasculară, măsurarea tensiunii arteriale, investigarea sistemului cardiovascular, respirator și nervos.

Sincopa sau leșinul reprezintă pierderea bruscă și de scurtă durată a stării de conștiință și a tonusului postular, urmată prin definiție de revenire spontană. De multe ori, este precedată de o revenire relativ rapidă și completă, fiind provocată de scăderea fluxului sangvin către creier. Cu toate că nu prezintă motive de îngrijorare, sincopa poate semnaliza o afecțiune serioasă, de pildă boli cardiovasculare.

Sincopa propriu-zisă durează de la câteva secunde până la 2 minute. În mod tipic, pacientul este palid, uneori cianotic, adinamic, se prăbușește, transpirat și hipotensiv, cu extremități reci, pulsul slab perceptibil și respirație rapidă, superficială.

Fiind rezultatul disfuncției globale a sistemului nervos central, sincopa poate avea numeroase cauze: inima nu pompează sânge în mod normal, presiunea sângelui din arteriole este prea mică, iar sângele nu ajunge la creier, nu există suficient sânge în vase, anumite anomalii ale ritmului cardiac determinate de tahicardie, bradicardie, hipotensiune posturală ce presupune ca sincopa să apară când o persoană se ridică repede din șezut, anemie, dezechilibru electrolitic, deshidratarea, foamea, etc.

De regulă, pentru a diagnostica sincopa, trebuie să fie urmați mai mulți pași. Așadar, va fi nevoie de examinare clinică, monitorizare cardiovasculară, măsurarea tensiunii arteriale, investigarea sistemului cardiovascular, respirator și nervos. De asemenea, sincopa necesită hemogramă complet, electrocardiogramă, teste sangvine ale hormonilor tiroidieni sau testul mesei înclinate pentru detectarea hipotensiunii ortostatice.