skip to Main Content
Consult Cardiologic Adulti

Când se face testul la renină și ce arată?

Atunci când hipertensiunea arterială începe să se manifeste din tinerețe sau medicamentele nu pot ține sub control hipertensiunea, medicul cardiolog poate recomanda testul la renină.  Acest test este util pentru  a găsi cauza hipertensiunii arteriale, în special atunci când nivelurile de potasiu din sânge sunt scăzute.

Ce este testul la renină?

Este  un test care se efectuează din  sânge. De obicei, medicul poate recomanda determinarea nivelurile atât de renină și cât și dealdosteron în același timp. Astfel se poate determina raportul aldosteron-renină care se numește și test de activitate a reninei plasmatice.
Similar unui test uzual de sânge, un asistent medical vă va preleva o probă de sânge. Rezultatele testului vă vor spune dacă nivelurile de renină și aldosteron sunt ridicate, scăzute sau normale. La unii oameni, poate fi normal să aibă niveluri sanguine ridicate atât de renină, cât și de aldosteron. Atunci când nivelurile de renină sunt scăzute și nivelurile de aldosteron sunt mari, poate fi prezentă o tumoră în glandele suprarenale.

Ce este renina?

Renina este o enzimă care vă ajută să vă controlați tensiunea arterială. Această enzimă este produsă de celule speciale din rinichii.

Când tensiunea arterială scade prea mult sau corpul tău nu are suficientă sare, renina este trimisă în sânge. Aceasta declanșează o reacție în lanț care creează un hormon numit angiotensină și semnalează glandelor suprarenale să elibereze un alt hormon numit aldosteron.

Angiotensina îngustează vasele de sânge mici, iar aldosteronul le spune rinichilor să rețină sare și lichid. Ambele lucruri vă pot crește tensiunea arterială. Dacă acest proces se dezechilibrează, tensiunea arterială poate crește prea mult.

Ce poate afecta testul?

Nivelurile tale de renină și aldosteron sunt cele mai ridicate dimineața și se pot schimba în timpul zilei. Așadar, este necesar să sunați la punctul de recoltare pentru a vă comunica la câte ore după trezire să vă prezentați pentru test.

Câteva lucruri pot de asemenea să influențeze testul de renină:

  • Medicamente:În acest sens poate fi necesar să încetați să luați anumite medicamente pentru hipertensiune arterială, diuretice, hormoni, steroizi sau unele analgezice fără prescripție medicală pentru o perioadă. Asigurați-vă că medicul dumneavoastră cunoaște toate medicamentele și suplimentele pe care le luați.
  • Sare: medicul dumneavoastră vă poate solicita să reduceți cantitatea pe care o mâncați timp de câteva zile.
  • Stresul
  • Sarcina
  • Exerciții fizice sau alte activități fizice intense
  • Boală gravă: nu ar trebui să vă faceți testul dacă sunteți foarte bolnav, deoarece nivelul de aldosteron poate fi neobișnuit de scăzut.

Interpretarea rezultatelor

Normal. Fiecare laborator are un interval diferit pentru ceea ce este normal. Raportul dvs. de laborator ar trebui să arate intervalul pe care laboratorul dvs. îl utilizează pentru fiecare test. Intervalul normal este doar un ghid. De asemenea, medicul dumneavoastră va analiza rezultatele dumneavoastră în funcție de vârstă, sănătate și alți factori.

Valori mari. O valoare ridicată a reninei poate însemna că există o boală renală, blocarea unei artere care duce la un rinichi, boala Addison, ciroză, sângerare excesivă (hemoragie) sau o urgență hipertensivă.

Valori scăzute.  În schimb, o  valoare scăzută a reninei poate însemnă că sunt prezente unele tipuri de boli de rinichi sau sindromul Conn.

Solicită o vizită la un medic cardiolog la Centrul medical Speranța, în Craiova, atunci când ai probleme cu hipertensiunea arterială.

Sursă: The Merck Manual: High Blood Pressure (Hypertension).