Rolul cuprului în apariția firelor albe prematur. Ce trebuie să cunoastem?
Dacă observi că albești mai devreme decât te-ai fi așteptat, dieta ar putea juca un rol.
Părul Cărunt și Deficiența de Cupru – Cum Ne Influențează Dieta Culoarea Părului
Părul cărunt este un semn natural al îmbătrânirii și este mai vizibil în cazul persoanelor cu păr închis la culoare. Însă, când firele albe apar înainte de vreme, este firesc să ne întrebăm dacă nu cumva ceva din stilul de viață, inclusiv dieta, ar putea contribui la acest fenomen. În mod surprinzător, deficiența de cupru – un mineral esențial din corpul nostru – ar putea juca un rol în apariția părului cărunt la o vârstă timpurie.
Cum ne poate afecta cuprul sănătatea părului?
Cuprul este un mineral esențial pentru organism, cu un rol important în producerea melaninei – pigmentul care dă culoare părului, pielii și ochilor. Nivelul scăzut de cupru poate afecta procesul de producere a melaninei, ceea ce ar putea accelera albirea părului. În plus, cuprul contribuie la sănătatea sistemului nervos și la întărirea sistemului imunitar, fiind implicat în producerea hemoglobinei și a colagenului, esențiale pentru sănătatea pielii și a țesuturilor.
De unde obținem cupru?
Corpul nostru nu poate produce cupru, așa că este necesar să îl obținem din alimentație. Potrivit specialiștilor, un adult are nevoie de aproximativ 1,2 mg de cupru zilnic, o cantitate pe care o putem asigura printr-o dietă variată. Surse naturale de cupru includ:
- Fructele de mare (în special stridiile și crustaceele),
- Nucile și semințele,
- Organele animale (ficat, în special),
- Leguminoasele (fasole, linte),
- Cerealele integrale.
Totuși, în alimentația modernă, mulți oameni nu consumă suficient cupru.
sursa imagine- pixabay.com
Deficiența de cupru și semnele posibile
În cazul unei deficiențe de cupru, corpul nostru poate manifesta mai multe simptome, printre care:
- Oboseală și letargie – deoarece cuprul este implicat în producerea hemoglobinei, o deficiență poate duce la anemie și lipsă de energie.
- Albirea prematură a părului – din cauza scăderii producției de melanină.
- Probleme de imunitate – cuprul este important pentru sistemul imunitar, iar lipsa lui poate duce la vulnerabilitate crescută la infecții.
Atenție la suplimentele de cupru!
Dacă observi mai multe simptome din cele de mai sus, este bine să consulți un medic înainte de a lua suplimente. În exces, cuprul poate deveni toxic și poate afecta organele interne, inclusiv ficatul și rinichii. Suplimentele de cupru trebuie administrate doar sub supravegherea unui specialist, deoarece un aport prea mare poate avea efecte adverse.
În concluzie
Albirea părului este un proces natural, dar poate fi accelerată de factori precum deficiențele nutriționale. O dietă echilibrată, bogată în minerale esențiale, precum cuprul, ne poate ajuta să păstrăm sănătatea părului și a pielii pentru mai mult timp. Dacă te confrunți cu semne de oboseală constantă, anemie sau observi fire cărunte care apar prea devreme, discută cu un medic despre posibila deficiență de cupru și cum poți regla nivelul acestuia prin dietă sau, la nevoie, prin suplimente.
La Centru Medical Speranța din Craiova, se pot efectua analize medicale și consultații. Solicită un consult.
Pe lângă deficiența de cupru ce poate influența pigmentul natural al părului, putem avea și vitaminele: B9 (acid folic), B12, biotina ,vitamina D3, vitamina B12, zincul și calciu, ce pot influența albirea prematură. Unele studii sugerează că, atunci când apar carențe de nutrienți, pigmentul părului poate fi afectat. Partea pozitivă este că, prin suplimentarea acestor vitamine și minerale, pigmentul părului poate reveni în anumite cazuri, ajutând la întârzierea albului prematur.
Sănătatea părului nostru poate fi influențată în mod direct de nutriție – astfel, o alimentație corectă și bogată în minerale este cheia pentru a întârzia procesul de albire prematură și pentru a ne bucura de un păr sănătos și rezistent.
Mai multe informații în linkul- healtline.