skip to Main Content
Plamani Astm Tratament Craiova

Hiperreactivitatea bronșică- ce este și de ce trebuie tratată

Hipereactivitatea bronșică este o sensibilitate crescută a căilor respiratorii, care le face să reacționeze excesiv la diverși stimuli.
Pot să fie stimuli ca de exempu- aerul mai rece, parfumuri, alergeni, fumul de țigări sau de altă natură, praful, polenul, etc. Această reactivitate exagerată poate duce la contracții musculare ale căilor respiratorii și la inflamație, ceea ce poate provoca simptome respiratorii precum tusea, dificultăți în respirație, respirația șuierătoare și senzația de strâmtorare în piept. Află mai multe din linkul hipereactive airways.

Simptome

Simptomele bolii reactive ale căilor respiratorii includ:

Tuse cronică care curăță mucusul (sputa) din căile respiratorii.
Dificultăți de respirație (dispnee).
Respiratie dificila.
respiraţie şuierătoare.
Presiune pe piept.

Patologii legate de hiperereactivitatea bronșică

Hiperreactivitatea bronșică apare în diverse patologii precum astmul bronșic (asociere bine cunoscută), BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), rinită, infecțiile respiratorii superioare recurente (mai ales virale, cu agenți patogeni precum rhinovirusurile, Coxsackie A și B, virusurile gripale și paragripale care lezează epiteliul respirator și vor expune terminațiile nervoase colinergice, stimulând eliberarea de mediatori proinflamatori), fibroza chistică, boala de reflux gastroesofagian (BRGE).
Diagnosticul hipereactivității bronșice implică adesea teste speciale de funcție pulmonară, cum ar fi testele de provocare bronșică, care evaluează reacția căilor respiratorii la diverși stimuli.
Dr Lucia Florescu Pneumologie

Teste pentru a diagnostica hiperreactivitatea bronșică?

Pentru a ajuta la determinarea cauzei problemelor dvs. de respirație, se pot efectua următoarele teste:

Spirometrie: Spirometria este un test comun al funcției pulmonare care măsoară cât de mult aer intră și iese din plămâni atunci când respiri. Află mai multe despre spirometrie in Craiova în linkul – spirometrie.
Teste imagistice: testele imagistice sunt teste nedureroase, neinvazive care ajută un furnizor să examineze mai atent plămânii, inima și oasele dumneavoastră. Ei pot comanda o radiografie toracică, o ecocardiogramă (eco) sau CT (tomografie computerizată).
Teste de sânge: în timpul unui test de sânge, un furnizor va folosi un ac mic (de dimensiunea unui stâlp standard pentru cercei) pentru a extrage o cantitate mică de sânge. Ei vă vor examina sângele la microscop pentru a vedea dacă aveți semne de infecție, alergii sau inflamații.
Test de înțepătură cutanată (zgâriere): în timpul unui test de înțepătură cutanată, un furnizor va zgâria zone mici ale pielii cu diferiți alergeni pentru a testa alergii.
Electrocardiogramă (ECG sau EKG): o electrocardiogramă verifică cât de bine funcționează inima ta. Un furnizor poate comanda acest test pentru a exclude boala cardiacă ca cauză a dificultății de respirație.
Pulsoximetria: pulsoximetria măsoară cât de mult oxigen este în sângele dumneavoastră.
Teste de efort: Testele de efort măsoară dacă nivelul de oxigen din sânge scade atunci când faceți exerciții fizice.

Tratament pentru hiperereactivitate bronșică

Pentru un tratament corespunzător consultă medicul pneumolog !
Medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la controlul simptomelor. Acestea pot include: Bronhodilatatoare pentru a ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la ameliorarea respirației șuierătoare. Corticosteroizi inhalatori pentru a reduce inflamația în căile respiratorii.
De asemenea, pot fi de ajutor și antialergicele sau antileucotriene pentru a controla reacțiile alergice și inflamația.
Dacă hipereactivitatea bronșică nu este tratată și rămâne netratată pe termen lung, poate avea consecințe negative asupra sănătății plămânilor, ca de exemplu insuficiență respiratorie , bronșita cronică, emfizemul, fibroză pulmonară, creșterea riscului de infecții respiratorii recurente, cum ar fi pneumonii sau bronșite, etc.
Sănătatea ta este în mâinile tale!
Cabinet pneumologie –Centru Medical Speranta Craiova ,
Mai multe pe acestă temă, în linkul cleveland hospital.
Contract CAS – dr. Aurel Buzatu, dr. Ștefan Popa
Consultații cu plată – dr. Victor Grecu, dr. Lucia Florescu