skip to Main Content
Design Fără Titlu

Problemele respiratorii în sezonul rece

În sezonul rece, problemele respiratorii pot deveni mai frecvente și mai deranjante pentru mulți dintre noi. Am discutat cu Dr. Aurel Buzatu Pneumolog, specialist în boli respiratorii, pentru a afla mai multe despre aceste probleme și cum le putem gestiona.

Pneumologie Dr.buzatu Clinica Speranta

Iată ce ne-a împărtășit:

“𝘿𝙤𝙢𝙣𝙪𝙡𝙚 𝘿𝙤𝙘𝙩𝙤𝙧, 𝙘𝙚 𝙩𝙞𝙥𝙪𝙧𝙞 𝙙𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙗𝙡𝙚𝙢𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙢𝙖𝙞 𝙘𝙤𝙢𝙪𝙣𝙚 𝙞̂𝙣 𝙨𝙚𝙯𝙤𝙣𝙪𝙡 𝙧𝙚𝙘𝙚?”

Dr. Aurel Buzatu: ” În sezonul rece, vedem o creștere a anumitor probleme respiratorii, cum ar fi exacerbarea astmului, infecțiile respiratorii de căi superioare sau inferioare și agravarea bolilor pulmonare cronice, precum bronșita cronică sau BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică).”

“𝘿𝙚 𝙘𝙚 𝙫𝙚𝙙𝙚𝙢 𝙤 𝙘𝙧𝙚𝙨̦𝙩𝙚𝙧𝙚 𝙖 𝙖𝙘𝙚𝙨𝙩𝙤𝙧 𝙥𝙧𝙤𝙗𝙡𝙚𝙢𝙚 𝙞̂𝙣 𝙨𝙚𝙯𝙤𝙣𝙪𝙡 𝙧𝙚𝙘𝙚?”

Dr. Aurel Buzatu: “Sezonul rece aduce o serie de factori care pot influența sănătatea respiratorie. Aerul rece și uscat poate irita căile respiratorii și poate declanșa sau agravarea simptomelor la persoanele cu astm sau alte condiții.”

Recomandări pentru sezonul rece

“𝘾𝙚 𝙨𝙛𝙖𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙖𝙫𝙚𝙩̦𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙖𝙣𝙚𝙡𝙚 𝙘𝙪 𝙖𝙨𝙩𝙢 𝙨𝙖𝙪 𝙖𝙡𝙩𝙚 𝙖𝙛𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙪𝙣𝙞 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙖 𝙨𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙩𝙚𝙟𝙖 𝙞̂𝙣 𝙩𝙞𝙢𝙥𝙪𝙡 𝙨𝙚𝙯𝙤𝙣𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙚?”

Dr. Aurel Buzatu: “Pentru cei cu astm sau alte afecțiuni respiratorii, este important să se consulte cu medicul și să urmeze cu strictețe planul de tratament. Evitarea expunerii la factorii declanșatori, cum ar fi fumul de țigară și alergenii ca de exemplu, aerul rece,ceața, este esențială. Îmbrăcămintea adecvată, poate ajuta la prevenirea iritației căilor respiratorii în timpul expunerii la aerul rece. Folosirea inhalatoarelor în mod regulat, conform recomandărilor medicului, este, de asemenea, crucială.”

“𝘾𝙪𝙢 𝙥𝙤𝙩 𝙤𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞𝙞 𝙨𝙖̆-𝙨̦𝙞 𝙞̂𝙣𝙩𝙖̆𝙧𝙚𝙖𝙨𝙘𝙖̆ 𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙢𝙪𝙡 𝙞𝙢𝙪𝙣𝙞𝙩𝙖𝙧 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙖 𝙚𝙫𝙞𝙩𝙖 𝙞𝙣𝙛𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙞𝙡𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞?”

Dr. Aurel Buzatu: “Un stil de viață sănătos joacă un rol cheie în întărirea sistemului imunitar. Adoptarea unei diete echilibrate, bogate în fructe și legume, menținerea unei hidratări adecvate și odihna regulată pot susține sistemul imunitar. Igiena mâinilor este, de asemenea, importantă pentru a preveni răspândirea infecțiilor respiratorii.”

“𝘾𝙚 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙖𝙣𝙙𝙖𝙩̦𝙞𝙞 𝙖𝙫𝙚𝙩̦𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙖𝙣𝙚𝙡𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙪 𝙗𝙧𝙤𝙣𝙨̦𝙞𝙩𝙖̆ 𝙘𝙧𝙤𝙣𝙞𝙘𝙖̆ 𝙨𝙖𝙪 𝘽𝙋𝙊𝘾 𝙨̦𝙞 𝙨𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙛𝙧𝙪𝙣𝙩𝙖̆ 𝙘𝙪 𝙨𝙞𝙢𝙥𝙩𝙤𝙢𝙚 𝙖𝙜𝙧𝙖𝙫𝙖𝙩𝙚 𝙞̂𝙣 𝙨𝙚𝙯𝙤𝙣𝙪𝙡 𝙧𝙚𝙘𝙚?“

Dr. Aurel Buzatu: ” Persoanele cu bronșită cronică sau BPOC ar trebui să evite expunerea la aerul rece și să folosească un umidificator pentru a menține umiditatea în cameră. Respectarea tratamentului prescris de medic este esențială pentru a controla simptomele și a preveni agravarea bolii. De asemenea, recomandăm vaccinarea antigripală pentru a reduce riscul de complicații.”

“𝘾𝙚 𝙖𝙧 𝙩𝙧𝙚𝙗𝙪𝙞 𝙨𝙖̆ 𝙛𝙖𝙘𝙖̆ 𝙘𝙞𝙣𝙚𝙫𝙖 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙛𝙧𝙪𝙣𝙩𝙖̆ 𝙘𝙪 𝙤 𝙩𝙪𝙨𝙚 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙣𝙩𝙖̆ 𝙨𝙖𝙪 𝙨𝙞𝙢𝙥𝙩𝙤𝙢𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 𝙣𝙚𝙤𝙗𝙞𝙨̦𝙣𝙪𝙞𝙩𝙚?”

Dr. Aurel Buzatu:  “Dacă aveți o tuse persistentă sau simptome respiratorii neobișnuite, este important să consultați un medic. Aceste simptome pot fi semne ale unei afecțiuni subiacente, cum ar fi o infecție sau o afecțiune pulmonară. Un medic vă poate evalua, stabili un diagnostic și prescrie tratamentul corespunzător.”

Infecțiile respiratorii de căi inferioare și cele de căi respiratorii inferioare

𝘿𝙤𝙢𝙣𝙪𝙡𝙚 𝘿𝙧. 𝘼𝙪𝙧𝙚𝙡 𝘽𝙪𝙯𝙖𝙩𝙪, 𝙘𝙚 𝙣𝙚 𝙥𝙪𝙩𝙚𝙩̦𝙞 𝙨𝙥𝙪𝙣𝙚 𝙙𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙙𝙞𝙛𝙚𝙧𝙚𝙣𝙩̦𝙖 𝙙𝙞𝙣𝙩𝙧𝙚 𝙞𝙣𝙛𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙞𝙡𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 𝙙𝙚 𝙘𝙖̆𝙞 𝙨𝙪𝙥𝙚𝙧𝙞𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙨̦𝙞 𝙘𝙚𝙡𝙚 𝙙𝙚 𝙘𝙖̆𝙞 𝙞𝙣𝙛𝙚𝙧𝙞𝙤𝙖𝙧𝙚?

Dr. Aurel Buzatu: ” Infecțiile respiratorii pot afecta atât căile superioare, cât și cele inferioare. Infecțiile de căi superioare includ rinite, sinuzite, faringite și laringite, care afectează nasul, gâtul și corzile vocale. Aceste  infecții pot cauza simptome precum secreții nazale, durere în gât, tuse și pierderea vocii. Infecțiile de căi inferioare, pe de altă parte, afectează bronhiile și plămânii. Acestea includ bronșitele și pneumoniile. Simptomele pot include tuse productivă, dificultăți de respirație, durere în piept și febră.”

𝘾𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙥𝙧𝙞𝙣𝙘𝙞𝙥𝙖𝙡𝙚𝙡𝙚 𝙙𝙞𝙛𝙚𝙧𝙚𝙣𝙩̦𝙚 𝙞̂𝙣 𝙜𝙚𝙨𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙖𝙘𝙚𝙨𝙩𝙤𝙧 𝙙𝙤𝙪𝙖̆ 𝙩𝙞𝙥𝙪𝙧𝙞 𝙙𝙚 𝙞𝙣𝙛𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙞 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞?

Dr. Aurel Buzatu: “ Gestionarea depinde de tipul de infecție. În cazul infecțiilor de căi superioare, odihna, hidratarea și utilizarea medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor pot fi eficiente. În cazul infecțiilor de căi inferioare, precum pneumoniile, este important să consultați medicul pentru a primi tratament adecvat, care poate include antibiotice.”

𝙈𝙪𝙡𝙩̦𝙞 𝙤𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞 𝙘𝙤𝙣𝙛𝙪𝙣𝙙𝙖̆ 𝙨𝙞𝙢𝙥𝙩𝙤𝙢𝙚𝙡𝙚 𝙞𝙣𝙛𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 𝙘𝙪 𝙘𝙚𝙡𝙚 𝙖𝙡𝙚 𝙖𝙡𝙚𝙧𝙜𝙞𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙨𝙚𝙯𝙤𝙣𝙞𝙚𝙧𝙚. 𝘾𝙪𝙢 𝙥𝙤𝙩 𝙛𝙞 𝙙𝙞𝙛𝙚𝙧𝙚𝙣𝙩̦𝙞𝙖𝙩𝙚 𝙖𝙘𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙙𝙤𝙪𝙖̆ 𝙨𝙞𝙩𝙪𝙖𝙩̦𝙞𝙞?

Dr. Aurel Buzatu: “ Simptomele alergiilor sezoniere pot include strănuturi, secreții nazale, mâncărime la nivelul ochilor și congestie nazală. Aceste simptome sunt deseori asociate cu alergeni, precum polenul sau mucegaiul, și apar în perioade specifice ale anului. Infecțiile respiratorii, pe de altă parte, pot provoca febră, durere în gât, tuse productivă și congestie toracică. Simptomele pot fi declanșate de infecții virale sau bacteriene și nu sunt legate de alergeni.

Prevenție

𝙀𝙭𝙞𝙨𝙩𝙖̆ 𝙢𝙖̆𝙨𝙪𝙧𝙞 𝙥𝙧𝙚𝙫𝙚𝙣𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙥𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙤𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞𝙞 𝙡𝙚 𝙥𝙤𝙩 𝙡𝙪𝙖 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙖-𝙨̦𝙞 𝙥𝙧𝙤𝙩𝙚𝙟𝙖 𝙨𝙖̆𝙣𝙖̆𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙚 𝙞̂𝙣 𝙨𝙚𝙯𝙤𝙣𝙪𝙡 𝙧𝙚𝙘𝙚?

Dr. Aurel Buzatu: “Da, există câteva măsuri preventive importante. În primul rând, evitați expunerea la fumul de țigară și alți iritanți. Igiena mâinilor este esențială pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Vaccinarea antigripală este recomandată, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni medicale preexistente. Menținerea unei diete sănătoase, a hidratării adecvate și a unui program regulat de exerciții fizice poate susține sistemul imunitar. “

𝘿𝙧. 𝘼𝙪𝙧𝙚𝙡 𝘽𝙪𝙯𝙖𝙩𝙪, 𝙫𝙖̆ 𝙢𝙪𝙡𝙩̦𝙪𝙢𝙚𝙨𝙘 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙞𝙣𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙩̦𝙞𝙞𝙡𝙚 𝙫𝙖𝙡𝙤𝙧𝙤𝙖𝙨𝙚 𝙙𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙗𝙡𝙚𝙢𝙚𝙡𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙥𝙞𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 𝙞̂𝙣 𝙨𝙚𝙯𝙤𝙣𝙪𝙡 𝙧𝙚𝙘𝙚. 𝘼𝙘𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙨𝙛𝙖𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙨̦𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙖𝙣𝙙𝙖̆𝙧𝙞 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙘𝙪 𝙨𝙞𝙜𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩̦𝙖̆ 𝙪𝙩𝙞𝙡𝙚 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙣𝙤𝙞 𝙩𝙤𝙩̦𝙞.

Dr. Aurel Buzatu: “ Cu plăcere. Este important să acordăm atenție sănătății noastre respiratorii. Pentru orice probleme legate de partea respiratorie, vă puteți adresa cabinetului nostru de pneumologie unde avem și contract cu CAS.” Programează un consult- link consult.