Evaluarea insuficientei mitraleCu ecocardiografia este ușor de detectat insuficiența mitrală. În schimb, evaluarea insuficienței mitrale este mult mai dificilă.
Insuficienta mitrala congenitala – este o boala congenitala care isi are originea in dezvoltarea embrionara .
În până la 60% din cazuri, anomaliile congenitale ale valvei mitrale apar în asociere cu alte leziuni cardiace și deseori sunt implicate mai multe componente ale aparatului mitral.
Exista mai multe metode prin care poate sa fie evaluata insuficienta mitrala ecografic :
💠Calitativ (evaluare vizuală)
Dimensiunea jetului (vena contracta, convergența debitului),
Presiunea PA
Morfologie MV
dimensiunea atrialului stâng
💠Semicantitativ
Dimensiunea venei contractate, Dimensiunea zonei de convergență a debitului, Zona jetului
💠Metoda cantitativă
PISA
Metoda volumetrică
Metode de interventie chirurgicala 
In cazul in care este nevoie de tratament chirurgical pentru boala valvei mitrale la copii , avem de-a face cu o reala provocare .
Stenoza mitrală și insuficiența pot apărea izolat sau împreună.
Repararea valvei mitrale este aproape întotdeauna preferabilă înlocuirii.
Înlocuirea valvei mitrale nu este o alternativă ideală pentru reparare din cauza limitărilor de dimensiune, creștere, degenerescență structurală a valvei, anticoagulare și supraviețuire slabă.
Repararea insuficienței mitrale la copii poate implica închiderea simplă a fisurilor, reparații de la margine la margine, rezecții triunghiulare și anuloplastii.
Tehnicile utilizate la adulți, cum ar fi benzile de anuloplastie sau corzile artificiale, pot să nu fie adecvate copiilor. În general, o reparație imperfectă a valvei mitrale poate fi mai acceptabilă decât consecințele negative ale înlocuirii la un copil.