skip to Main Content
Neurologie

Electroencefalograma- EEG-ul – ce este și când se recomandă

Electroencefalograma (EEG) este o procedură medicală esențială care înregistrează activitatea electrică a creierului.  Pentru detalii despre probleme neurologice, află din linkul următor- neurolog bun craiova.

În ciuda dezvoltării unor tehnici de imagistică mai avansate, EEG rămâne o unealtă paraclinică esențială pentru evaluarea anumitor probleme neurologie, ca de exemplu, crizele epileptice.

EEG se efectuează prin plasarea unor electrozi pe suprafața capului. Electrozii sunt conectați la un aparat , Electroencefalograf, care înregistrează activitatea electrică a creierului. Activitatea electrică este reprezentată grafic pe monitorul conectat la aparat.  Este o procedură nedureroasă și neinvazivă, care durează între 20 și 60 de minute. În prealabil, pacientul nu trebuie să foloseasca produse pentru aranjarea părului, iar acestea trebuie să fie proaspăt spălat pentru a permite lipirea electrozilor de către pielea scalpului. Electrozii sunt folosiți pentru a măsura și înregistra semnalele electrice generate de neuroni în creier.

Eeg Ul Ce Este Electroencefalograma

Simptomele problemelor cerebrale pentru care este indicat EEG-ul

Printre simptomele care necesită o electroencefalogramă, putem enumera următoarele :

  • Convulsii, spasme, ticuri,
  • Pierderea cunoștinței- stări de leșin, lipotimii, sincope
  • Dureri de cap
  • Probleme de memorie
  • Miscari involuntare ale membrelor in stare de veghe sau in somn,
  • Probleme de concentrare
  • Tulburări de somn
  • Schimbări de personalitate
  • Sindrom confuzional,
  • Probleme de vedere

Problemele medicale pentru care se folosește EEG-ul

Epilepsie: EEG-ul este adesea folosit pentru diagnosticarea și monitorizarea epilepsiei. Schimbările în modelele normale ale activității electrice a creierului pot ajuta la identificarea crizelor epileptice și la stabilirea tipului și severității acestora. Atunci când este prezentă epilepsia, activitatea convulsivă va apărea ca valuri de vârf rapid pe EEG.

Tulburări ale somnului: EEG-ul poate fi utilizat pentru a evalua modelele de activitate cerebrală în timpul somnului, ajutând astfel la diagnosticarea tulburărilor de somn, cum ar fi apneea de somn sau insomniile.

Leziuni cerebrale sau traumatisme: EEG-ul poate oferi informații despre activitatea cerebrală în cazul unor leziuni sau traumatisme cerebrale, precum și în monitorizarea evoluției pacienților în timpul recuperării.  Persoanele cu leziuni ale creierului, care pot rezulta din tumori sau accident vascular cerebral, pot avea unde EEG neobișnuit de lente, în funcție de dimensiunea și localizarea leziunii.

Diagnosticarea altor afecțiuni neurologice: EEG-ul poate ajuta la diagnosticarea altor afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson, migrenele și tulburările neuropsihiatrice.

Evaluarea funcției cerebrale în timpul intervențiilor chirurgicale: În anumite cazuri, EEG-ul poate fi folosit pentru a evalua activitatea cerebrală în timpul intervențiilor chirurgicale pe creier, pentru a minimiza riscul leziunilor neuronale.

Monitorizarea stării de conștiență: EEG-ul poate fi folosit pentru a evalua nivelul de conștiență al unei persoane, cum ar fi în cazurile de comă sau în monitorizarea pacienților aflați în stare vegetativă.

Studii de cercetare: EEG-ul este utilizat în cercetarea științifică pentru a înțelege mai bine funcționarea creierului și pentru a explora diferite aspecte ale activității electrice cerebrale în diverse contexte.

Trebuie reținut că această investigație trebuie să fie efectuată de personal instruit și interpretată de către personal medical specializat.

Mai multe despre un EEG – din linkul – Hopking -EEG.