Ecografia transesofagiană -EET- ce este și cum se deosebește de ecografia transtoracică
O ecocardiografie clasică , adică transtoracică , se face prin punerea traductorului pe suprafața toracelui. O ecocardiogramă transesofagiană se face prin introducerea unei sonde cu un traductor în josul esofagului. Acest lucru oferă o imagine mai clară a inimii, deoarece undele sonore nu trebuie să treacă prin piele, mușchi sau țesut osos. Sonda TEE este mult mai aproape de inimă, deoarece esofagul și inima sunt unul lângă celălalt. Ce probleme cardiace pot fi ? Solicită un consult cardiologie craiova-de ce este nevoie de un consult?
Ce este ecografia transesofagiană (EET)?
O ecocardiogramă transesofagiană (TEE) este un tip special de ecocardiogramă. La fel ca o ecocardiogramă, TEE utilizează unde sonore de înaltă frecvență (ultrasunete) pentru a examina structurile inimii. Un traductor (o unitate care dirijează undele sonore) este plasat în esofag (conducta care leagă gura de stomac). Esofagul este aproape de inimă, așa că imaginile de la un TEE pot oferi imagini foarte clare ale inimii și structurilor sale.
În Craiova, la Centru Medical Speranța, se poate efectua ecografie transesofagiană 4 D. De asemenea, se poate efectua și ecografie transtoracică 4D.
Cum ne pregătim pentru EET
Pregătirea este similară cu pregătirea pentru endoscopia digestivă superioară. În acest sens este necesar să nu mâncați sau să beți cu 4 până la 6 ore înainte de procedură și să luați medicamentele prescrise doar cu o înghițitură de apă. În anumite cazuri este necesar ca o altă persoană să vă însoțească la această ecografie pentru că e posibil să vă simțiți mai somnoros, mai ales dacă ați ales să efectuați ecografie cu anestezie. Anestezia se poate efectua la solicitarea pacientului. În acest sens gâtul va fi amorțit cu un anestezic, apoi un tub flexibil de dimensiunea degetului arătător este introdus în gură și înspre esofag. Se poate simți sonda în mișcare în timpul ecografiei, dar nu interferă cu respirația și nu este dureroasă. Medicul poate misca sonda în diverse părți pentru a obține imagini ale inimii din unghiuri diferite. De obicei, această procedură durează între 20 și 40 de minute.
De asemenea, ar trebui să aranjați ca cineva să vă conducă acasă după examen în cazul în care vă simțiți somnoros.
Când este recomandată ecografia transesofagiana?
Atunci când se suspicionează o problemă a structurii sau a funcției inimii, ce nu poate să fie elucidată în cadrul ecografiei transtoracice 2D sau 4D, se poate recomanda ecocardiogramă transesofagiană TEE. Se pot obține, in anumite cazuri, imagini mai clare ale aortei ascendente, ale camerele superioare ale inimii și valvele dintre camerele superioare și inferioare ale inimii. Ce informații se pot obține :
- date despre dimensiunea inimii și cât de groși sunt pereții inimii
- cât de bine bate inima.
- dacă există țesut anormal în jurul valvelor inimii, care ar putea indica infecții bacteriene, virale sau fungice sau cancer.
- defecte arteriale sau ventriculare care pot provoca suflu cardiac.
- dacă sângele curge înapoi prin valvele inimii (regurgitație) sau dacă valvele sunt rigide, îngustate sau blocate (stenoză).
- dacă cheaguri de sânge sunt în camerele inimii , în special în camera superioară, cum ar fi cele cauzate de fibrilația atrială.
- TEE este adesea folosit pentru a furniza informații în timpul intervențiilor chirurgicale pentru repararea valvelor cardiace, o ruptură în aortă sau leziuni cardiace congenitale.
- în timpul tratamentului chirurgical pentru endocardită, o infecție bacteriană a mucoasei interioare a inimii și a valvelor.
Consultă medicul cardiolog în Craiova, la Centru Medical Speranța, pentru orice problemă de natură cardiacă. Consult cardiologie.
Așadar afecțiunile medicale pentru care este recomandată ecografia EET sunt :
- Anevrism de aortă, care este o umflătură în cel mai mare vas de sânge.
- Cheaguri de sânge în inima ta. Persoanele cu fibrilație atrială se confruntă cu un risc mai mare de apariție a cheagurilor în atriile lor (camerele superioare ale inimii).
- Tumori cardiace, care pot fi canceroase sau necanceroase.
- Boala cardiacă congenitală, care include o serie de probleme cardiace cu care te-ai născut.
- Boala valvelor cardiace, inclusiv boala valvei mitrale. Valvele dumneavoastră pot fi îngustate (stenoză) sau neetanșe (regurgitație). TEE poate detecta, de asemenea, probleme cu valvele protetice, cum ar fi excrescențe sau infecții.
- Endocardită infecțioasă și alte infecții ale țesutului sau valvelor inimii.
- Boala pericardică, care afectează sacul care acoperă inima.
Riscurile ecografiei transesofagiene
Ca orice procedură medicală, și aceasta are anumite riscuri : probleme de respirație, probleme de ritm cardiac, risc de sângerare sau de leziuni ale dinților, gurii, gâtului sau esofagului.
Când nu se poate efectua EET ?
Dacă aveți probleme cunoscute ale esofagului, cum ar fi varice esofagiene, obstrucție sau stricturi esofagiene sau radioterapie în zona esofagului, este posibil să nu vă puteți face un TEE.
Pot exista și alte riscuri, în funcție de starea dumneavoastră medicală specifică. Asigurați-vă că discutați orice nelămurire cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală înainte de procedură.
sursa articol: https://www.heartandstroke.ca/heart-disease/tests/transesophageal-echocardiogram-tee
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4992-echocardiogram-transesophageal-tee
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/diagnosing-a-heart-attack/transesophageal-echocardiography-tee