skip to Main Content

Deficienta de magneziu

Deficienta de magneziu este o problema de sanatate adesea ignorata. Cauzele acesteia variaza de la o dieta saraca in magneziu la pierderea substantei minerale din organism. Afectiunile asociate cu pierderea magneziului includ diabetul zaharat, diareea cronica si boala celiaca. Persoanele care sufera de alcoolism sunt, de asemenea, expuse unui risc sporit.  Daca aveti oricare dintre simptomele de mai jos este bine ca in analizele de sange sa includeti si magneziul seric.

SIMPTOMELE :

Ritm cardiac neregulat
Printre cele mai grave simptome ale lipsei de magneziu se numără aritmia cardiacă sau bătăile neregulate ale inimii. În majoritatea cazurilor, simptomele aritmiei sunt ușoare, iar de multe ori nu apar deloc. Cu toate acestea, unii oameni se pot confrunta cu palpitații cardiace, adică pauze între bătăile inimii.
Alte simptome posibile ale aritmiei includ amețeli, dificultăți de respirație, dureri în piept sau leșin. În cele mai severe cazuri, aritmia poate crește riscul de accident vascular cerebral sau de insuficiență cardiacă.
Un dezechilibru al nivelurilor de potasiu în interiorul și în exteriorul celulelor musculare ale inimii poate fi de vină, o afecțiune asociată cu deficitul de magneziu. Unii pacienți cu insuficiență cardiacă congestivă și aritmie s-au dovedit a avea niveluri mai mici de magneziu decât persoanele sănătoase. Tratarea acestor pacienți cu injecții cu magneziu le-a îmbunătățit semnificativ funcția cardiacă. Suplimentele cu magneziu pot reduce, de asemenea, simptomele la unii pacienți cu aritmie.

Crampe musculare

Zvâcnirile mușchilor și crampele musculare sunt semne ale lipsei de magneziu. Oamenii de știință cred că aceste simptome sunt cauzate de un flux mai mare de calciu în celulele nervoase, care hiperstimulează nervii musculari.
E bine de știut că zvâcnirile musculare involuntare pot avea și alte cauze, cum ar fi stresul sau un aport prea mare de cofeină sau efectele unor medicamente sau un simptom al unei boli neurologice, cum ar fi neuromiotonia sau boala neuronilor motori.

Tulburări mentale

Tulburările mentale sunt o altă posibilă consecință a lipsei de magneziu. Acestea includ apatia, care se caracterizează prin amorțeală mentală sau lipsă de emoții, iar o carență gravă poate duce chiar la delir și comă. De asemenea, putem avea și un risc crescut de depresie.

Oboseală și slăbiciune musculară

Oboseala, o afecțiune caracterizată prin epuizare fizică sau mentală ori slăbiciune, este un alt simptom al lipsei de magneziu. Este adevărat că toată lumea are perioade de oboseală, ceea ce este normal, dar situația se îmbunătățește cu odihnă. Însă oboseala severă sau persistentă poate fi un semn al unei probleme de sănătate.

Tensiune arteriala crescuta

Studiile arata ca lipsa de magneziu poate creste tensiunea arteriala. Persoanele care se confrunta cu aceste problema pot apela la suplimente alimentare cu magneziu, care s-au dovedit a fi eficiente.

Astm

Deficienta de magneziu este asociata cu formele severe de astm. Mai mult, persoanele care sufera de astm par sa aiba mai putin magneziu in organism in comparatie cu cele care nu se lupta cu aceasta afectiune. Se pare ca lipsa de magneziu poate determina acumularea de calciu in muschii care inconjoara caile respiratorii ale plamanilor. Acest lucru cauzeaza constrictia cailor respiratorii, ceea ce face ca respiratia sa fie mai dificila.
În alimentația zilnică putem include surse naturale de magneziu, ca de exemplu : nuci, seminte de dovleac, alune, migdale, ciocolata neagra, semintele de in, chia, cacao, caju, ovazul, fasolea neagra, bananele, etc.
Suplimentele pe bază de magneziu , pot fi de asemenea, o optiune.