Apneea in somn si indicele AHIAHI este un indicele de apnee-hipopnee, care practic  ne arata de cate ori aveti apnee sau ipopnee intr-o noaptem impartit la orele de somn.

Când apare un episod in care  încetați să respirați timp de 10 secunde sau mai mult în timp ce dormiți, aveti episoad de apnee in somn .

In momentul in care pierderea respiratiei este partiala pentru 10 secunde sau mai mult, aveti hipopneea. S-ar putea să vă treziți de multe ori în timpul nopții pentru a „inspira”, dar probabil că nu veți ști.

Valorile indicelui AHI sunt consitituite pe o scala care indica dacă aveți o tulburare de somn numită apnee și, dacă da, cât de gravă este.

   •   AHI mai mic de  5  evenimente / medie/ ora   –Somn normal
   •  AHI este intre 5 si 14 evenimente / medie/ ora — Apnee ușoară în somn
   • AHI intre 15 si 29  evenimente / medie/ ora –Apnee de somn moderată
   • Daca AHI este 30 evenimente / medie/ ora  sau mai mare –Apnee severă în somn
   • Copiii au mai puține șanse de a avea episoade de apnee în somn. Majoritatea specialiștilor văd un AHI peste 1 ca fiind neobișnuit pentru ei. Un copil are nevoie în mod obișnuit de tratament dacă IAS este mai mare de 5.

Un alt indice care este corelat cu AHI este si ODI.  Indicele de desaturare a oxigenului (ODI) arata de de câte ori scade oxigenul din sânge mai mult de 10 secunde, împărțit la numărul de ore de somn.

Medicul d-voastra va stabili care este strategia de urmat in cazul d-voastra.