skip to Main Content

Urzicile si interactiunile cu medicamente

 

 

 

Primavara este momentul in care verdeturile sunt din abundenta si poti profita sa le introduci in meniul tau si al familiei tale.  Poate nu stiai dar si urzicile , acele plante care atunci cand le atingem frunzele , ne pisca, au un aport important pentru organismul tau.

Urzica  a fost un element esențial în medicina pe bază de plante din cele mai vechi timpuri. Frunzele  înțepă și produc, de asemenea, mâncărime, roșeață și umflături.Dar ,  odată ce este procesat într-un supliment, uscat sau gătit, urzica poate fi consumată în siguranță.

Frunzele și rădăcina de urzică oferă o mare varietate de substanțe nutritive:

Vitamine: Vitaminele A, C și K, precum și câteva vitamine B.

Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu

Grăsimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic și acid oleic

Aminoacizi: toți aminoacizii esențiali

Polifenoli: Kaempferol, quercetină, acid cafeic, cumarine și alți flavonoizi

Pigmenți: beta-caroten, luteină, luteoxantină și alți carotenoizi

Mai mult, mulți dintre acești nutrienți acționează ca antioxidanți în corpul dumneavoastră.

Antioxidanții sunt molecule care vă ajută să vă apărați celulele împotriva deteriorării radicalilor liberi.

Urzica conține ingrediente care ar putea scădea inflamația și crește cantitatea de urină.

DIABET

Luarea preparatelor pentru frunze de urzică timp de 8-12 săptămâni pare să reducă glicemia la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

OSTEOARTRITA . Luarea preparatelor de frunze de urzică pe cale orală sau aplicarea acesteia pe piele poate reduce durerea la persoanele cu osteoartrita. Luarea preparatelor de frunze de urzică pe cale orală ar putea reduce, de asemenea, necesitatea medicamentelor pentru durere.  Următoarele doze au fost studiate în cercetarea științifică:

Pentru osteoartrita: frunza de urzică proaspătă a fost aplicată articulațiilor dureroase timp de 30 de secunde o dată pe zi timp de o săptămână. De asemenea, o cremă specifică care conține extract de frunze de urzică (frunze de urzică lichide Phyto-Caps de Gaia Herbs) a fost aplicată de două ori pe zi timp de 2 săptămâni.

Febra  fanului. Cercetările timpurii sugerează că utilizarea urzicii deasupra părților solului la primele semne ale simptomelor febrei fânului poate ajuta la ameliorarea.

Prostata mărită (hiperplazie benignă de prostată sau BPH). Există dovezi contradictorii cu privire la efectele urzicii asupra simptomelor BPH. Unele cercetări arată că administrarea de urzică zilnică timp de 2-12 luni îmbunătățește simptomele tractului urinar și fluxul de urină la persoanele cu HPB. Dar îmbunătățirea simptomelor poate depinde de produsul de urzică specific folosit.

Niveluri ridicate de testosteron la femei (hiperandrogenism). Cercetările timpurii sugerează că administrarea unui preparat rădăcină de urzică timp de aproximativ 4 luni nu este mai eficientă decât terapia standard pentru îmbunătățirea condițiilor ciclului menstrual, a pielii grase sau a acneei la femeile cu niveluri ridicate de testosteron.

O formă ușoară de boală a gingiilor (gingivită).

Anemie.

Astm.

Sângerare.

Cancer.

Diaree.

Eczeme (dermatită atopică).

Insuficienta cardiaca.

Infecții ale rinichilor, vezicii urinare sau uretrei (infecții ale tractului urinar sau UTI).

Dureri articulare.

Pietre la rinichi.

Chelie masculină (alopecie androgenă).

Dureri musculare.

Circulație slabă.

Piele aspră, solzoasă pe scalp și față (dermatită seboreică).

Retentie de apa.

Vindecarea ranilor.

Alte conditii.

Sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua urzica pentru aceste utilizări.

Când este luat pe cale orală: Urzica este posibil să fie SIGURĂ atunci când este luată pe cale orală timp de până la 2 ani. Poate provoca diaree, constipație și stomac deranjat la unele persoane.

Când se aplică pe piele: Urzica este posibil să fie SIGURĂ atunci când este aplicată pe piele în cantități adecvate. Atingerea plantei de urzică poate provoca iritarea pielii.

ATENTIONARE SPECIALA

Sarcina și alăptarea: Urzica  Ar putea stimula contracțiile uterine, de aceea e bine sa fie consumata in cantitati moderate.

Diabet: Există unele dovezi că urzica- tulpina si frunzele, poate reduce nivelul zahărului din sânge. Monitorizați-vă cu atenție glicemia.Dacă luați urzică, împreună cu medicamente împotriva diabetului, vă puteți determina scăderea glicemiei.  Este posibil să fie necesară modificarea dozei de medicament pentru diabet.

Tensiune arterială scăzută: Tulpina si frunzele de urzica  poate reduce tensiunea arterială. Dacă aveți tensiune arterială scăzută, discutați  cu medicul d-voastra.

Probleme cu rinichii: Frunzele urzicii par să crească fluxul de urină.

Medicamentele sedative interacționează cu URZICA

Cantități mari de urzică  pot provoca somnolență și somnolență. Medicamentele care provoacă somnolență se numesc sedative. Luarea de urzică împreună cu medicamente sedative ar putea provoca prea multă somnolență.

Anticoagulantele

Partile verzi din urzica  conține cantități mari de vitamina K. Anticoagulantul este utilizată pentru a încetini coagularea sângelui. Ajutând cheagul de sânge, urzica ar putea scădea eficacitatea anticoagulantului .

In general, se recomanda sa consumati verdeturi in aceeasi cantitate in fiecare saptamana, atunci cand luati anticoagulante . Daca insa aportul de alimente ce contin vitamina K variaza (intr-o saptamana mancati multe legume cu frunze veri, in urmatoarea saptamana deloc), atunci si nivelul INR va fluctua. De asemenea, nu uitati sa va monitorizati lunar INR-ul.

Picture: pixabay.com