Hemangiomul-afla mai multe 

  • Ce este un hemangiom?

  • Cum se trateaza?

  • Ce tipuri de hemangioame sunt ?

Hemangioamele infantile sunt formate din vase de sânge care se formează incorect și se înmulțesc mai mult decât ar trebui. Aceste vase de sânge primesc semnale pentru a crește rapid devreme în viața unui copil.

Majoritatea hemangiomului infantil va apărea la naștere sau în primele câteva săptămâni după naștere. Majoritatea hemangioamelor infantile prezintă un semn sau un plasture colorat pe piele la naștere sau în câteva săptămâni după naștere. În primele cinci luni ale unui bebeluș, un hemangiom infantil va crește rapid. Acest timp se numește faza proliferativă sau faza de creștere. Pentru majoritatea bebelușilor, până la vârsta de aproximativ 3 luni, hemangiomul infantil va fi la 80% din dimensiunea sa maximă. În majoritatea cazurilor, acestea încetează să crească și încep să se micșoreze până la dimensiunea din prima zi de naștere a bebelușului. Va începe să se aplatizeze și să pară mai puțin roșu. Această fază, numită involuție, continuă de la copilăria târzie până la copilăria timpurie.

Cea mai mare parte a micșorării unui hemangiom infantil se întâmplă până când copilul are 3 ani până la 4 ani. Aproape jumătate din toți copiii cu hemangiom infantil pot rămâne cu țesut cicatricial sau cu vase de sânge suplimentare pe piele.

Hemangiomul infantil este cea mai frecventă tumoare care afectează bebelușii. Hemangioamele infantile sunt mai frecvente la fete decât la băieți și sunt mai frecvente la copiii caucazieni. Bebelușii născuți devreme (prematuri) sau cu greutate mică la naștere sunt mai predispuși să aibă un hemangiom infantil.

Care sunt tipurile de hemangiom infantil?

Majoritatea hemangioamelor apar pe suprafața pielii și sunt de culoare roșu aprins. Acestea sunt numite hemangioame infantile superficiale și sunt uneori numite „semnele de naștere ale căpșunilor”.

Unele sunt adânci sub piele și arată fie albastru, fie colorat; acestea se numesc hemangioame infantile profunde.

Când sunt prezente o parte profundă și una superficială, acestea se numesc hemangioame infantile mixte.

Dacă un medic consideră că copilul dumneavoastră are un hemangiom infantil, el sau ea poate folosi ultrasunete pentru a vedea mai multe detalii sub piele. În unele cazuri, în special pentru hemangioamele mari de pe cap și gât, medicul poate solicita un RMN pentru a privi hemangiomul infantil, creierul și vasele de sânge din creier.

Hemangioamele infantile mari pot fi uneori parte a unui sindrom numit sindrom PHACE. Fiecare literă reprezintă o condiție: P – malformație a fosei posterioare (o parte a creierului) H – Hemangiom A – Arterele anormale din creier sau vasele mari de sânge din apropierea inimii C – Coarctația aortei (O problemă cu inima. Aorta este vasul mare de sânge care transportă sângele din inimă către corp. Coarctarea se întâmplă atunci când o parte a aortei este prea îngustă pentru a trece suficient sânge.) E – Probleme oculare .

Rareori, un hemangiom mare – de obicei în cap sau gât – se întâmplă împreună cu una sau mai multe dintre aceste probleme la nivelul creierului, inimii, ochilor sau vaselor de sânge. Când se întâmplă acest lucru, bebelușul este diagnosticat cu sindrom PHACE. Dacă medicul dumneavoastră suspectează sindromul PHACE, se va face un RMN special, o ecocardiogramă (o ecografie a inimii) și un examen ocular.

Cum sunt tratate hemangioamele infantile?

Majoritatea hemangioamelor nu au nevoie de tratament. Cei care o fac vor fi gestionați de un specialist. Hemangioamele vor trebui monitorizate de dumneavoastră și de medicul pediatru al copilului dumneavoastră sau de un specialist.

În primul an de viață, când hemangiomul crește, medicii vor dori să verifice hemangiomul des. Numărul de vizite la medic va depinde de cât de mare este, de unde se află pe corp și de dacă aceasta cauzează probleme.

Dacă hemangiomul infantil începe să provoace probleme, se va recomanda tratamentul. Pentru majoritatea copiilor, vizitele trebuie să aibă loc mai rar după prima zi de naștere până la vârsta școlară.

Medicamente pentru tratarea hemangiomului infantil

Majoritatea hemangioamelor care au nevoie de tratament medical sunt tratate cu medicamente numite beta-blocante.

Propranololul este un beta-blocant ce poate fi folosit si pentru tratarea hemangiomului infantil. S-a dovedit că determină micșorarea hemangioamelor infantile. Timolol este un alt medicament beta-blocant care este legat de propranolol și este disponibil sub formă de picătură pentru ochi (deși este utilizat pe hemangiom, nu în ochi). Poate fi aplicat direct pe suprafața hemangiomului pe piele. Se utilizează pentru tratarea hemangioamelor infantile mai mici, subțiri.

Proceduri chirurgicale pentru tratarea hemangiomului infantil

Majoritatea hemangioamelor infantile nu trebuie tratate prin intervenție chirurgicală. Chirurgia este mai puțin frecventă acum decât în ​​anii trecuți din cauza medicamentelor disponibile acum, care sunt sigure și eficiente. Hemangioamele care au țesut cicatricial vizibil rămas după micșorare pot necesita intervenție chirurgicală. Medicul dumneavoastră vă va informa dacă copilul dumneavoastră trebuie să vadă un chirurg.

Foarte puțini copii au nevoie de operație în primul an de viață. Când este necesară o intervenție chirurgicală, se face de obicei înainte de vârsta școlară pentru a repara daunele sau cicatricile cauzate de hemangiomul infantil. Unii părinți aleg să aștepte până când copilul este suficient de mare pentru a decide dacă va fi operat.

Despre complicatiile hemangiomului afla din articolul alaturat: https://clinicasperanta.ro/7-complicatii-ale-hemagiomului-infantil/

La Centru Medical Speranta, in Craiova, Dolj, medicul poate sa evalueze hemangiomul copilului si ii poate indica tratament adecvat.