Tromboza venoasă- diagnostic si complicațiiTromboza venoasă trebuie descoperită la timp !

Fenomenele tromboembolitice precum tromboza venoasă profundă şi embolismul pulmonar se numără printre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare, cu o incidenţă anuală de 100-200 cazuri la 100.000 de persoane. Tromboembolismul venos poate fi letal sau poate duce la afecţiuni cronice şi dizabilităţi, însă poate fi prevenit în cele mai multe cazuri.

Tromboembolismul venos(TEV) apare când se formează un cheag de sânge într-o venă profundă. Dacă cheagul de sânge se blochează în interiorul unei vene mari de sânge care alimentează plămânii şi inima, avem de-a face cu tromboembolism pulmonar(TEP).

Simptomele tromboembolismului pulmonar sunt variate: respirație îngreunată, tuse, durere toracică sub formă de junghi și uneori senzația bruscă de sufocare.

O lipsa de aer severa cu durere in piept sau senzatia de lesin, pot indica un tromboembolism masiv care necesita prezentare imediata la un spital.

În 60-80% din cazuri, tromboembolism pulmonar este cauzat de tromboza venoasă profundă, iar în peste 50% din cazuri, pacienţii nu prezintă simptome.

Pentru a preîntâmpina complicaţii potenţial letale, este bine să mergem la medic pentru o ecografie Doppler. Dopplerul vascular poate oferi indicii valoroase privind circulaţia sângelui şi, odată pus diagnosticul, pacientul poate primi tratamentul de care are nevoie, precizează dr. Radu Popa, cardiolog cu competenţă în ecografie vasculară la Centrul Medical Speranţa.

În cadrul clinicii Speranţa, puteţi beneficia de o ecografie Doppler vascular în cele mai bune condiţii, cu cel mai performant aparat ecografic pentru inimă.

Exerciţiile fizice ne pot fi de ajutor în prevenție

Pentru a preveni apariţia fenomenelor tromboembolitice, este recomandat să facem exerciţii fizice care pot preîntâmpina formarea cheagurilor. Ciorapii de compresie pot fi de ajutor, iar medicamentele anticoagulante se pot prescrie de către medici pentru persoanele cu riscuri mai mari de tromboze, transmit specialiştii clinicii Speranţa.

Ecografia cardiacă ajută în stabilirea diagnosticui de tromboembolismul pulmonar acut, iar la Speranţa puteţi beneficia de cea mai performantă astfel de investigaţie, ecocardiografia 4D.

Factorii de risc pentru apariţia fenomenelor tromboembolitice sunt o combinaţie de factori de mediu şi factori genetici. În general, se consideră că tromboembolismele sunt consecinţa interacţiunii între factorii de risc specifici pacientului şi factorii de risc conjuncturali. De multe ori, acestea pot fi provocate de intervenţii chirurgicale, traumatisme, imobilizare, sarcină, folosirea de contraceptive orale şi terapii hormonal, dar pot apărea şi în absenţa unui factor de risc cunoscut.

Cancerul este şi el un factor care predispune la apariţia acestor fenomene.

Cel mai sigur mod de a le preveni este o vizită la medic .