skip to Main Content

Boala cardiaca ischemica

Boala cardiacă ischemică este una dintre afecțiunile inimii care necesită o atenție deosebită. Dacă nu este tratată, poate duce la o calitate a vieții scăzută, aritmii, insuficiență cardiacă, infarct și chiar deces. De multe ori, aceasta poate fi „silențioasă”, poate evolua în lipsa unor manifestări evidente (o simplă jena retrosternală sau echivalente de angină cum ar fi lipsa de aer, aritmii). Acesta este motivul pentru care se recomandă să mergem periodic la cardiolog pentru un consult de rutină, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. O ecografie cardiacă ne poate salva viața.
„Cardiopatia ischemică poate fi dureroasă, dar și nedureroasă. Printre manifestările care trebuie să ne dea de gândit se numără durerea în piept (angină pectorală), care poate apărea îndeosebi în timpul efortului fizic, când e frig sau în urma unui stres puternic. Oboseala puternică și senzația că nu avem aer pot fi alte simptome. Iar când simțim deja o durere intensă în piept, care se extinde spre spate, gât sau spre braț și e însoțită și de transpirație și respirație dificilă, putem avea chiar un atac de cord”, spune dr. Radu Popa.

🩺Consultul cardiologic și ecografia cardiacă pot fi salvatoare

Uneori, boala ischemică poate evolua fără simptome în fazele inițiale și poate debuta brusc prin simptome severe.
„Pentru că există această posibilitate să suferim de boală ischemică fără să știm, e important ca pacienții să înțeleagă de ce trebuie să meargă la consult chiar și când aparent nu au probleme majore. Investigațiile periodice pot depista boala precoce și, astfel, se poate institui tratament de specialitate mai repede, spre binele pacientului”, transmite specialistul Centrului Speranța, unde pacienții beneficiază de o ecografie ultraperformantă 4D, cea mai avansată ecografie cardiacă de la ora actuală.
  • Controlul cardiac, recomandat după infecția cu Covid .În această perioadă, medicul Radu Popa le recomandă și pacienților care s-au infectat cu noul coronavirus să vină la un control cardiologic post infectie, deoarece angina pectorală nou aparută poate demasca o boală ischemică latentă veche. Studiile recente au arătat că infecția cu Sars Cov2 poate produce modificări importante la nivel cardiac, inclusiv agravarea unei angine pectorale preexistente.
  • Ghidurile europene de cardiologie recomandă o ecografie cardiacă la toți pacienții cu angină pectorală. Ecocardiografia 4D oferă în acest sens informații în plus și prin evaluarea deformării cardiace longitudinale globale, transmite dr. Radu Popa.
Centrul Medical Speranța se află în Craiova, pe str. Înfrățirii, nr. 16. Telefon: 0771.493.887.