skip to Main Content
Aparat Somnologie Craiova

Tratamentul apneei in somn

O tulburare grava de somn, care afecteaza milioane de oameni anual, este apneea in somn. Respiratia pacientului se poate opri de obicei intre 10 si 20 de secunde, uneori chiar si mai mult, sau se poate intampla ca sa inceapa sa respire superficial . Aceste pauze pot sa fie destul de dese, chiar si pana la 40 de ori pe ora.

Apneea obstructivă în somn  apare atunci când căile respiratorii sunt blocate parțial sau total pentru perioade scurte de timp în timp ce pacientul doarme. Acest lucru se întâmplă dacă limba se împiedică, dacă mușchii gâtului se relaxează și se prăbușesc prea mult sau dacă există probleme structurale în gât .

Apneea centrală a somnului se întâmplă atunci când creierul nu reușește să semnaleze mușchiilor care controlează respirația. Uneori, pacientii pot avea ambele tipuri de apnee.

Dacă vrei să afli mai multe despre ce este un aparat pentru tratarea apneei obstructive în somn află din link-ul acesta.

TRATAMENTUL APNEEI ÎN SOMN

Tratamentul va depinde de gradul apneei . In cazurile usoare se poate recomanda scaderea in greutate, exercitii fizice, renuntarea la fumat, tratamentul corect al bolilor asociate – gen astm, alergii si respectarea igienei somnului. Toate acestea se pot reflecta in imbunatatirea somnului pacientului . In cazul in care nu se observa imbunatariri sau daca severitatea apneei este mai mare, se poate recomanda tratament pentru mentinerea cailor respiratorii deschise in timpul somnului.

Tipuri de tratamente 

    1. Terapia cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP). Un aparat CPAP rămâne terapia de primă linie pentru apneea de somn moderată până la severă. O mască este plasată deasupra gurii și / sau nasului și un dispozitiv îți suflă ușor aer în gât pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului. CPAP trebuie, de obicei, să fie ajustat în timp, așa că spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți disconfort. Reacțiile adverse frecvente includ gura uscată, nasul înfundat, pielea iritată și durerile de cap.
    2. Piese bucale pentru modificarea muscaturii  sau aparate orale. Aceste dispozitive sunt adaptate la gură – similar cu un dispozitiv de fixare sau de protecție a gurii – și ajută la repoziționarea limbii și / sau a maxilarului pentru a vă menține gâtul deschis. Acestea sunt uneori furnizate de stomatologi.
    3. Interventii chirurgicale- sunt proceduri de ultimă instanță și poate implica proceduri pentru îndepărtarea țesutului suplimentar din spatele gâtului sau pentru repoziționarea maxilarului.