skip to Main Content

Testul mesei înclinate – TILT TEST

testul mesei înclinate

Medicul cardiolog vă poate recomanda un test numit testul mesei înclinate dacă aveți episoade repetate, inexplicabile, de amețeli sau leșin. Testul vă poate ajuta să determinați dacă leșinul sau amețeala (sincopa) sunt legate de o scădere a tensiunii arteriale și / sau o încetinire a ritmului cardiac.

Dacă întâmpinați crize inexplicabile de amețeli, întreruperi sau amețeli, este posibil să aveți nevoie de un test de înclinare. Acest test ambulatoriu este conceput pentru a vă recrea simptomele într-un mediu sigur în timp ce vă monitorizează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Află mai multe despre sincopă din linkul următor – sincopă.

Ce se întâmplă în timpul unui Test TILT?

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de înclinare pentru a încerca să vă declanșeze semnele și simptomele – amețeli, amețeli sau leșin – în timp ce ritmul cardiac și tensiunea arterială sunt monitorizate.

Sistemul nervos controlează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Vă poate reduce brusc ritmul cardiac și tensiunea arterială pentru o perioadă scurtă de timp când sunteți mutat în poziție verticală în timpul testului de masă de înclinare. Ca rezultat, mai puțin sânge curge în creierul dvs., ceea ce vă poate provoca leșin.

Dacă leșinați în timp ce sunteți vertical, masa va fi readusă imediat în poziție orizontală și veți fi monitorizat. Majoritatea oamenilor își recapătă conștiința aproape imediat.

În unele cazuri, dacă modificările tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac indică faptul că sunteți pe punctul de a leșina, masa este readusă în poziție orizontală, astfel încât să nu vă pierdeți cunoștința.

Când testul este finalizat, puteți reveni la activitățile dvs. normale.

Rezultate

Rezultatele unui test de înclinare se bazează pe faptul că leșinați în timpul testului și ce se întâmplă cu tensiunea arterială și cu ritmul cardiac.

Rezultatul este pozitiv dacă tensiunea arterială scade și simțiți amețeli sau leșin în timpul testului.

Rezultatul este negativ dacă ritmul cardiac crește doar ușor, tensiunea arterială nu scade semnificativ și nu aveți semne sau simptome de leșin.

În funcție de rezultate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste suplimentare pentru a exclude alte cauze ale leșinului.

           Testul mesei înclinate se poate efectua și în cadrul Centrului Medical Speranța, Craiova.

Mai multe detalii despre ce anume trebuie efectuat în caz de sincopă află din linkul următor  ghid european.