Statinele in cancerul de san incipientStatinele sunt folosite pentru stabilizarea
 placii de aterom si ajuta in scaderea colesterolului “rau” din sange care “infunda” vasele de sange .
Conform anumitor studii, se pare ca statinele sunt de ajutor in protejarea inimii de daunele cauzate de anumite medicamente impotriva cancerului si cele pentru chimioterapie , la femeile cu cancer de sân în stadiu incipient.
Conform datelor OMS, cel mai frecvent tip de cancer nou depistat la pacienti in 2020 a fost cancerul mamar.
1 din 4 femei cu cancer mamar incipient e posibil sa primeasca antraciclină sau trastuzumab.
In acelasi timp, aceste medicamente de salvare a vieții sunt , de asemenea, cunoscute că pot declansa insuficienta cardiaca. Scaderea functiei cardiace poate aparea in decurs de cateva luni de la initierea tratamentului impotriva cancerului. De aceea, este important sa se gaseasca mijloace de protectie împotriva leziunilor cardiace legate de tratament.
Conform datelor, s-a constatat un risc mai scazut ( mediu de 5 ani) de a dezvolta insuficienta cardiaca la femeile tratate cu statine și oricare dintre tratamentele mentionate anterior pentru cancer, comparativ cu femeile care nu au luat statine.
          La Centru Medical Speranta, in Craiova, puteti solicita control cardiologic dedicat in conditiile in care urmati un tratament impotriva cancerului. Medicul cardiolog Adrian Coanda este un medic care  este medicul cardiolog care urmareste si evalueaza si  pacienti ce primesc tratament pentru cancer, care pot avea efecte secundare asupra inimii in urma chimioterapiei si radioterapiei pentru cancer.
Picture : sursa pixabay.com