skip to Main Content

Statinele în cancerul de sân incipient

STATINELE sunt folosite pentru stabilizarea  plăcii de aterom. Aceste medicamente ajută în scăderea colesterolului “rău” din sânge care “înfunda” vasele de sânge .
Picture : sursa pixabay.com
Conform anumitor studii, se pare că statinele sunt de ajutor pentru protejarea inimii de daunele cauzate de anumite medicamente împotriva cancerului si cele pentru chimioterapie. Acestea au efect  la femeile cu cancer de sân în stadiu incipient.
Conform datelor OMS, cel mai frecvent tip de cancer nou depistat la pacienti in 2020 a fost cancerul mamar.
1 din 4 femei cu cancer mamar incipient e posibil să primească antraciclină sau trastuzumab.

Efectele medicamentelor pentru tratamentul oncologic în cancerul mamar

În același timp, aceste medicamente de salvare a vieții sunt , de asemenea, cunoscute că pot declanșa insuficiența cardiacă. Scăderea funcției cardiace poate apărea în decurs de câteva luni de la inițierea tratamentului împotriva cancerului. De aceea, este important să se găsească mijloace de protecție împotriva leziunilor cardiace legate de tratament.

Efecte adverse cardio-vasculare ale terapiei oncologice

Cardio-toxicitatea sau disfuncția miocardică– afectarea funcției sistolice și/sau diastolice a inimii, definită că scăderea fracției de ejecție a ventricolului stâng sub 50% și cu mai mult de 10% din valoarea inițială, poate să apară acut (în primele ore de la administrarea tratamentului), subacut (în primele două săptămâni de la administrare tratament) sau cronic (precoce- în primul an de la terapie sau tardiv- după primul an). Această este determinată prin mecanism toxic direct al chimioterapicelor asupra mușchiului cardiac sau prin accelerarea ischemiei miocardice. Riscul de apariție și potențialul de evoluție către insuficiență cardiacă depinde de profilul de risc al pacienților, de asocierea radioterapiei mediastinale, precum și tipul de chimioterapice administrat.

 Consultul cardiologic al pacientului cu terapie oncologică, fie că vorbim de terapie biologică sau de radioterapie trebuie efectuat cu regularitate.  Află mai multe despre medicul cardio-oncolog, în linkul alăturat : Ce este un medic cardio-oncolog? .
Conform datelor, s-a constatat un risc mai scăzut ( mediu de 5 ani) de a dezvolta insuficienta cardiaca la femeile tratate cu statine și oricare dintre tratamentele menționate anterior pentru cancer, comparativ cu femeile care nu au luat statine.
Află mai multe despre studiile efectuate cu statine în tratamentul pacientului oncologic în link-ul alăturat – Folosirea statinelor și riscul de cancer .
La Centru Medical Speranța, în Craiova, puteți solicita control cardiologic dedicat în condițiile în care urmați un tratament împotriva cancerului. Medicul cardiolog Adrian Coandă este un medic ce urmărește și evaluează de ani de zile, și  pacienți în tratament pentru afecțiuni legate de cancer.  Evaluează-te din timp pentru sănătatea ta!