Ce este un medic cardio-oncolog?
Doctor Adrian Coandă
Cardio-oncologia este un domeniu nou în cardiologie. Un medic cardio oncolog este un cardiolog care examinează și tratează pacienți care sunt tratați pentru afecțiuni oncologice sau care au primit tratament oncologic în trecut și au dezvoltat anumite efecte secundare ce afectează inima.
Cardio-oncologii au un interes deosebit și cunoștințe despre efectele secundare cardiace ale chimioterapiei, terapiei țintite și radiațiilor pentru tratarea cancerului.
Dacă aveți simptome ce implica inima, este indicat să dicutați cu medicul oncolog iar acesta va poate indica un consult la un cardiolog-oncolog.
Când este indicat să fie efectuat consultul cardiologic la pacientul oncologic ?
Examinarea cardiologică este indicată atât înainte de a începe tratamentul oncologic cât și de-a lungul acestui tratament, la intervalele specificate sau atunci când intervin modificări în starea de sănătate a pacientului.
Efectele pe care le poate provoca radioterapia asupra inimii sunt legate de cardi-otoxicitate prin radiații . Acestea pot afecta inima în diferite moduri și în orice moment. Unele afecțiuni se dezvoltă în timpul sau imediat după tratament. Altele devin aparente la ani, sau chiar decenii, după tratament. Efectele adverse specifice depind de zona afectată a inimii, cum ar fi vătămarea mușchiului inimii, a mucoasei inimii sau a vaselor de sânge. Exemple de afecțiuni care se pot dezvolta includ cardiomiopatia, boala coronariană și problemele de ritm cardiac.
Specificul tratamentului dumneavoastră vă va influența riscul de a dezvolta cardio-toxicitate prin radiații. În plus, mulți alți factori vă pot crește sau reduce riscul, inclusiv vârsta, tratamentele suplimentare pentru cancer și alți factori de risc cardiac.
Reducerea riscul de cardio-toxicitate
Este important să ai grijă de inima ta:
- Faceți schimbări în stilul de viață pentru a vă îmbunătăți sănătatea inimii
- Renunță la fumat
- Controlați-vă tensiunea arterială și nivelul colesterolului
În prezent, datorita tehnicile moderne care vizează limitarea expunerii cardiace, este de așteptat ca doar o mică parte din pacienți să aibă efecte secundare pe termen lung ale radiațiilor.
De asemenea, medicamentele care tratează bolile de bază ale inimii (boala coronariană, insuficiența cardiacă) și factorii de risc (tensiune arterială crescută, colesterol ridicat) ar trebui administrate pacienților care au și aceste afecțiuni.
În multe privințe, inima ta este un mușchi ca cei din brațe sau picioare. În general, o fracție de ejecție mai mare sau egală cu aproximativ 55% este considerată normală.
Unele tratamente pentru cancer vă pot reduce fracția de ejecție. Dacă ați făcut tratament chimioterapeutic sau cu radiații în zona inimii, este posibil să fie necesare mai multe ecografii cardiace atat in timpul tratamentului cât și ani de zile după tratament .