Plăcuța de colesterolEste foarte probabil ca sa fi auzit de colesterol si chiar sa iti monitorizezi nivelul acestuia in organism.
Dar oare stii cum arata ecografic? Iti aratam in poza atasata !
Acesta este cazul unui pacient tanar care, surprinzator, deja avea depuneri de colesterol in organism . Iar daca la screeningul de carotide erau deja depuneri, exista o probabilitate foarte mare ca sa se fi depus colesterol si in alte parti ale organismului sau.
Dar ce este colesterolul ?
Este un anumit tip de grăsime care este produsă atât de organism și absorbit din alimente.
În sine, colesterolul ridicat nu provoacă simptome, si foarte multe persoane  descoperă că au colesterol ridicat decât după formarea plăcii.
Cu excepția cazului în care o persoană face controale periodice care includ teste de laborator, colesterolul ridicat poate cauza în tăcere acumularea de plăci în artere până la simptomele bolilor de inimă apărea.
Trebuie avut in vedere ca posibilele  efecte ale unui colesterol netratat sunt angina, atacul de cord și accidentul vascular cerebral .
Tratamentul pentru colesterolul  include modificări ale stilului de viață și medicamente care scad colesterolul.
Pierderea in greutate, exercițiile fizice regulate, renunțarea la fumat și o dietă sănătoasă săracă în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol pot reduce semnificativ colesterolul rău.
In privinta nivelului tinta de colesterol, recomandarile depind  și de prezența altor factori de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul si tensiune arterială crescută.