skip to Main Content

De ce este nevoie de consult cardiologic pentru pacientul oncologic ?

În prezent, cele mai severe efecte adverse ale terapiei oncologice sunt reprezentate de complicațiile cardio-vasculare, potențial ireversibile și fatale. Astfel, incidența acestora poate ajunge până la 20-30%, devenind în prezent principala cauză de mortalitate a pacienților oncologici.

Investigații cardiologice pentru depistarea complicațiilor cardiovasculare induse de terapia oncologică

 • Electrocardiogramă pentru identificarea tulburărilor de ritm și de conducere.
 • Ecocardiografia convențională (2D și Doppler) pentru evaluarea funcției sistolice și diastolice și a structurii cavităților cardiace, a valvelor și pericardului. Calculul fracției de ejecție a ventricolului stâng se folosește pentru definiția cardiotoxicității și este un parametru ce trebuie măsurat obligatoriu pentru monitorizarea terapiei oncologice.
 • Ecocardiografia 3D pentru calculul fracției de ejecție a ventriculului stâng este recomndată de ghiduri pentru monitorizarea terapiei oncologice, atunci când este disponibilă, având avantaje față de ecografia convențională.
 • Ecocardiografia prin Doppler tisular
 • Ecocardiografia de deformare miocardică (Speckle Tracking eco) cu măsurarea parametrilor de deformare miocardică – strain, strain rate, torsiune de ventricul stâng, dintre care măsurarea periodică a strain-ului longitudinal de ventricul stâng este recomandată de ghiduri pentru monitorizarea terapiei oncologice. Are avantajul detecției precoce a afectării miocardice indusă de chimio sau radioterapie (înaintea afectării fracției de ejecție a ventricului stâng).

Alte investigații ce pot fi făcute pacienților oncologici, în funcție de semnele și simptomele de boală sau de suspiciunea de boală, la indicația medicului cardiolog pot fi: ECG de efort, monitorizare Holter TA sau ECG, ecocardiografia de contrast sau de stres, imagistică prin rezonanță magnetică cardiacă (Cardio-RM) sau CT cardiac, precum și investigații de laborator (troponină).

 Mai multe despre investigațiile cardiologice la pacientul oncologic puteți afla din linkul alăturat – aici. 

Electrocardiograma (ECG)

Acest test ne arată următoarele:

  • înregistrează activitatea electrică a inimii
  • măsoară ritmul cardiac, iar ritmul detectează problemele de ritm cardiac
  • uneori arată dacă cineva a avut un atac de cord în trecut
  • poate arăta dacă inima este mărită sau îngroșată.

Tampoane mici lipicioase (electrozi) sunt plasate pe piept, brațe și picioare. Firele conectează plăcuțele la un aparat de înregistrare ECG. Aceasta preia semnalele electrice care iti fac inima sa bata. Activitatea electrică este înregistrată și tipărită pe hârtie.

Testul durează aproximativ cinci minute și este nedureros. Trebuie să stați nemișcat în timpul ECG, deoarece mișcarea poate afecta rezultatele.

ECG de 24 de ore

Un ECG poate fi, de asemenea, înregistrat timp de 24 până la 48 de ore. Aceasta se mai numește și monitorizare Holter sau monitorizare ECG ambulatorie.

Ai electrozi puși pe piept. Firele atașate la acestea vor fi lipite. Firele merg sub haine la un mic recorder portabil pe o centură în jurul taliei.

În timp ce purtați reportofonul ECG, puteți face tot ce ați face în mod normal, cu excepția cadă sau duș.

Când testul este terminat, returnați reportofonul la spital. Medicul dumneavoastră va verifica rezultatele.

ECG de efort

Scopul acestui test este de a vedea cum funcționează inima ta atunci când ești mai activ. Uneori se numește un test de stres. Un ECG este înregistrat în timp ce mergi pe o bandă de alergare sau mergi cu bicicleta pe o bicicletă de exerciții. Află mai multe despre testul de efort din linkul următor : Test de efort performant în Craiova.

Ecografia cardiacă

Ecocardiografia oferă o privire mai cuprinzătoare atât asupra funcției cardiace, cât și asupra funcției valvelor cardiace. Când este cuplat cu măsurători de strain, devine și mai sensibilă pentru detectarea modificărilor subtile ale funcției cardiace.

Ecocardiografia oferă medicului cardiolog o evaluare cuprinzătoare a funcției și structurii inimii, inclusiv a camerelor și valvelor.   Strain 3D combinată cu ecocardiografia evaluează în continuare funcția mușchiului inimii folosind ultrasunetele cardiace. Această metodă este deosebit de utilă în identificarea modificărilor subtile ale funcției inimii. Strain 3D, din cadrul ecografiei cardiace 4D este mai bună, deoarece poate detecta modificări ale performanței inimii chiar înainte ca acestea să apară ca simptome clinice.

Strain 3D oferă două seturi importante de date: fracția de ejecție a ventriculului stâng (FE) și LV strain.

Valorile anormale indică recomandarea tratamentelor cu medicamente cardio-protectoare.

Ecografie Cardiaca 4d
Ecografie Cardiaca 4d

 Tomografie cardiacă

O scanare CT ia o serie de raze X, care formează o imagine tridimensională a interiorului corpului. Poate fi folosit pentru a analiza structura și acțiunea de pompare a inimii tale.

O angiografie coronariană CT este un tip de scanare CT care ajută la afișarea fluxului sanguin prin arterele coronare.

Înainte de o scanare CT, vi se poate administra o tabletă sau o injecție cu un medicament care vă încetinește ușor bătăile inimii. Bătăile mai lente ale inimii facilitează obținerea de scanări clare. De asemenea, vi se va injecta un colorant într-o venă a brațului. Acest colorant ajută la arătarea modului în care sângele se mișcă prin inimă.  Pacientul este întins pe un pat care este mutat în interiorul scanerului. Scannerul are forma unei gogoși mari.

O cantitate mică de radiații este utilizată în timpul unei scanări CT. Dacă sunteți gravidă nu puteți efectua acest test.

Consult cardiologic pentru pacientul oncologic în Craiova

  În cadrul Centrului medical Speranța te poți adresa unei echipe de medici supra-specializați în tratamentul afecțiunilor cardiace . Dublați de aparatura performantă , medicii de la Clinica Speranța tratează cele mai diverse boli cardiovasculare.  Solicită un consult la 0771493887.

Ne găsiți pe strada Înfrățirii numărul 16 în Craiova, județul Dolj.