skip to Main Content

Aritmie – flutter ventricular

Tahicardie ventriculara rapida cu 250 pana la 350 batai/min ??????

  • Cum se manifesta Flutterul ventricular
  • Factorii de risc pentru flutter
  • Semne si simptome ale flutterului
FLUTTERUL VENTRICULAR este o tahicardie ventriculară rapidă (250 până la 350 bătăi / min) in care QRS este sinusoidala si nu poate fi identifiata morfologia sa pe ECG.
Tahicardia ventriculară poate evolua către flutter ventricular, apoi către fibrilație ventriculară, in starile de boala severa.
Implicațiile, cauzele și consecințele clinice ale flutterului ventricular sunt foarte asemănătoare cu fibrilația ventriculară.
Flutterul ventricular este o aritmie extrem de instabilă, care poate duce la moarte subită cardiacă. Flutterul ventricular poate apărea în copilărie, în tinerețe sau ca adult. Poate fi indusă prin stimulare electrică programată.
Flutterul ventricular idiopatic numit și flutterul ventricular primar apare la pacienții cu structură cardiacă normală. Flutterul ventricular primar reprezinta 5% din cazurile de moarte subită cardiacă cu vârsta medie de 36 de ani.
Cauza flutterului ventricular nu este întotdeauna cunoscută.
Cea mai frecventă cauză este o problemă a impulsurilor electrice care călătoresc prin inimă după un prim atac de cord sau probleme care rezultă dintr-o cicatrice în țesutul muscular al inimii dintr-un atac de cord anterior.
Unele cazuri de flutter ventricular încep cu bătăi rapide a inimii numită tahicardie ventriculară (TV).
Uneori tahicardia ventriculară poate dura mai puțin de 30 de secunde și nu poate provoca simptome. Dar tahicardia ventriculară poate fi un semn al unor probleme cardiace mai grave.
Dacă tahicardia ventriculară durează mai mult de 30 de secunde, aceasta va duce de obicei la palpitații, amețeli sau leșin. Tahicardia ventriculară netratată va duce adesea la flutter ventricular.

Majoritatea cazurilor de flutter ventricular sunt legate de o formă de boală cardiacă.

Afla  care sunt factorii de risc pentru declansarea flutterului ventricular :8 factori de risc pentru flutter ventricular

Semnele și simptomele tahicardiei ventriculare includ:

  • Dureri în piept
  • Bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
  • Ameţeală
  • Greaţă
  • Respirație scurtă
  • Pierderea conștienței.

Prevenirea flutterului ventricular

Dacă aveți o rudă de gradul I – un părinte, un frate sau un copil – cu o afecțiune cardiacă moștenită (boală cardiacă congenitală), discutați cu medicul dumneavoastră despre screeningul genetic. Identificarea timpurie a unei probleme cardiace moștenite poate ghida îngrijirea preventivă și reduce riscul de complicații.