skip to Main Content

Afecțiuni cardiovasculare asociate cu moartea subită la sportivi

Moartea subită reprezintă decesul neașteptat și instantaneu, non traumativ. La tineri, în Europa, moartea subită este determinată de o boală coronariană.

Dintre problemele care cauzează brusc colapsul cardiac la aproximativ 75-80% dintre cazuri , amintim fibrilația ventriculară . La polul opus , bradiaritmiile sunt responsaibile pentru un procent mult mai mic de cazuri de moarte subită la tineri.

De amintit , MSC survine în absenţa bolii cardiace ischemice sau a insuficenţei cardiace congestive.

Afecțiuni cardiovasculare asociate cu MSC la atleți

Un atlet are de 3 ori mai mare probabilitatea de MSC în comparație cu persoanele non-atletice.  Astfel, un risc semnificativ îl reprezintă boala cardiacă ascunsă, nediagnosticată, la atleți.

Varsta la care se produce decesul este in legatura cu cauza cardiovasculara de MSC.

La sportivi de peste 35 ani (în principal alergători în curse de fond sau jucători de rugby, squash sau golf) cauza principală de deces este boala coronariană aterosclerotică, de multe ori severă şi difuză la persoane cu factori de risc cunoscuţi şi simptomatice.

Sportivii cu vârstă de până în 35 ani pot să sufere de MSC determinată de ân jur de 20 de afecţiuni cardivasculare , în principal congenitale, rare.

Câteva studii au arătat cardiomiopatia hipertrofică (CMH)  este considerată cauza cea mai frecventă cauză singulară de MSC la sportivi tineri de performanţă, ea determinând până la o treime din evenimentele fatale.

Următoarele ca importanţă şi frecvenţă după CMH sunt anomaliile congenitale coronariene implicând originea inadevată a sinusului aortic, cea mai comună fiind originea truchiului comun din sinusul Valsalva anterior (drept). Malformaţiile coronariene pot rămâne silenţioase perioade lungi şi deseori lipsesc şi semnele premonitorii (de ex. sincopa de efort sau durerea toracica) şi modificările ECG.

De asemenea, boala aterosclerotică coronariană şi ruptura și migrarea plăcii de aterom  pot fi responsabile pentru MSC la sportivi tineri .

Stenoza aortică congenitală semnificativă hemodinamic este leziunea cea mai probabil de a fi detectată cu acurateţe prin screening de rutină datorită suflului intens pe care îl determină. Diagnosticarea CMH prin anamneză sau examen fizic de screening este în general puţin fiabilă datorită faptului că cei mai mulţi pacienţi prezintă forma non-obstructivă a afecţiunii, care nu determină apariţia de suflu sau provoacă unul puţin intens.

 De asemenea, miocardita a fost inclusa ca si o cauza importanta de moarte subita cardiacă la persoanele tinere. Diagnosticul clinic al miocarditei poate fi dificil, manifestările clinice ale miocarditei fiind frecvent nespecifice, de la durere toracică până la aritmii şi de la insuficienţă cardiacă până la MSC.