skip to Main Content

Tinitusul

Tinitusul este un zgomot apărut la nivelul urechii, fără a exista un sunet din exterior.
Este un simptom şi nu o boală, iar cauzele apariţiei acestuia variază. Tinitusul apare în ureche, în zona cu timpanul şi cohleea.

Trebuie verificată tensiunea arterială  dar trebuie efectuat și un screening la arterele carotide. În general, dacă acestea nu ridică probleme, atenția trebuie îndreptată către partea neurologică.

Boala care asociază cel mai frecvent acufenele este hipoacuzia neurosenzorială de percepție.
Tinitusul este un simptom a unei afectări a sistemului nervos  şi în general nu  are  legătură cu tulburările coloanei cervicale și articulaţia temporomandibulară. Stresul poate influența intensitatea tinitusului dar nu îl determină.
Examenul fizic include evaluarea structurilor capului şi ale gâtului, în special ale urechilor (canalele auditive şi timpanele) cu ajutorul potențialelor evocate auditive și vizuale.
Subiectul este expus unui stimul vizual in fata unui ecran luminat cu aspect de tabla de sah la care patratelele isi schimba culoarea alternativ cu o frecventa predefinita. In regiunea occipitala se aplica electrozi ce inregistreaza activitatea cerebrala, similar unui sistem electroencefalografic, si se analizeaza aspectul grafic obtinut. Datele standard in prezent se bazeaza pe interpretarea undei P100, unda pozitiva ce apare la indivizi sanatosi la aproximativ 100 ms. Celelalte unde observate prezinta o mare variabilitate, nepermitand astfel corelatii functionale certe.