skip to Main Content

Extrasistole ventriculare- Bigeminism- Ce este și când este necesară ablația?

 

Bigeminismul reprezinta  o bataie normală a inimii urmată de o extrasistolă , apoi iar o bătaie normală și iar o extrasistolă. Extrasistola este o bătaie a inimii care nu  provine din nodul sinusal – responsabil cu ritmul cardiac.  De obicei, extrasistolele ventriculare sunt considerate benigne și nu reprezintă un motiv de îngrijorare , mai ales atunci cand sunt asimptomatice și făra boală cardiacă asociată.

Aceste extrasistole se mai numesc si complexe ventriculare premature sau bătăi premature ventriculare.

 

Care sunt cauzele extrasistolelor ventriculare?

Cauzele bigeminismului nu sunt întotdeauna clare. Bolile de inimă sau hipertensiunea arterială pot crea probleme cu sistemul electric al inimii, care controlează când și cât de puternic bate inima ta.

Un dezechilibru al tiroidei poate de asemenea sa genereze bigeminism ventricular.

Alți factori declanșatori potențiali ai contracțiilor premature – alcool,  cofeina, fumatul, anxietatea, anumite medicamente , dezechilibrele chimice din organism( potasiu, sodiu,etc) , activitatea fizica.

Pacientii pot sa nu fie conștienți că au extrasistole ventriculare  și pot să le descopere întamplător la o investigație cardiologică. Dar sunt și pacienți care pot resimți simptome deranjante . În unele cazuri prezenta extastistolelor ventriculare ( EXV sau PVC) poate semnifica o probabilitate la aritmii mai problematice, mai ales atunci când avem asociată și o altă boală de inimă.

Pacienții care constientizeaza extrasistolele ventriculare , le descriu ca o senzație ciudata în piept- batai omise sau inima “falfaind” sau ” sarind” sau au o constientizare crescuta a batailor inimii.

 

Prinipalele teste folosite pentru diagnostic sunt- electrocardiograma , testul de efort EKG la cicloergometru, Holterul EKG.

Află mai multe despre testul de efort ECG din linkul următor – test de efort.

Dacă contracțiile premature dispar în timpul exercițiului, probabil că nu reprezintă o amenințare. In caz contrar, o problema mai serioasa se poate ascunde în spatele acestei aritmii.

În unele cazuri PVC-urile foarte frecvente pot produce dilatație și disfuncție ventriculară (tahicardiomiopatie), aceasta din urmă fiind o indicație pentru tratament .

Medicul cardiolog va poate recomanda medicamente- inclusiv medicamente pentru anxietate, betablocante, aritmogene. Este foarte important ca stilul de viata sa se modifice, pacientul sa se odihneasca suficient , sa isi reduca stresul . Poate este nevoie si de exercitii fizice de relaxare- meditatie sau de yoga.

Dacă bigeminsmul tău are un efect sever asupra inimii tale si asupra calității vietii, atunci ai putea avea nevoie de ablație cardiacă.

Cum se efectueaza procedura de ablație ?

Procedura are loc sub anestezie, pacientul fiind sedat. Medicul introduce apoi un tub lung și întins, un cateter intr-o venă din zona inghinală, apoi îl va înfășura până ajunge la inimă. Medicul va folosi apoi căldură, laser sau frig extrem trimis prin tub pentru a “arde” țesutul care provoacă bătăile inimii anormale. Această procedură se face doar in spital.

Află mai multe despre procedura de ablație din linkul următor ablație.

Pentru o evaluare corecta a cazului tau apeleaza la  medicii cardiologi de la Clinica Speranța din Craiova.

sursa : escario.org ,  healthline.com