Extrasistole ventriculare- Bigeminism 

Bigeminismul reprezinta  o bataie normala a inimii urmata de o extrasistola , apoi iar o bataie normala si iar o extrasistola. O extrasistola este o bataie a inimii care nu  provine din nodul sinusal – responsabil cu ritmul cardiac.  De obicei , extrasistolele ventriculare sunt considerate benigne si nu reprezinta un motiv de ingrijorare , mai ales atunci cand sunt asimptomatice si fara boala cardiaca asociata.

Aceste extrasistole se mai numesc si complexe ventriculare premature sau bătăi premature ventriculare.

Cauzele bigeminismului nu sunt întotdeauna clare. Bolile de inimă sau hipertensiunea arterială pot crea probleme cu sistemul electric al inimii, care controlează când și cât de puternic bate inima ta. Un dezechilibru al tiroidei poate de asemenea sa genereze bigeminism ventricular.  Alți factori declanșatori potențiali ai contracțiilor premature – alcool,  cofeina, fumatul, anxietatea, anumite medicamente , dezechilibrele chimice din organism( potasiu, sodiu,etc) , activitatea fizica.

Pacientii pot sa nu fie constienti ca au extrasistole ventriculare  si pot le descopere intamplator la o investigatie cardiologica. Dar sunt si pacienti care pot resimti simptome deranjante . In unele cazuri prezenta extastistolelor ventriculare ( EXV sau PVC) poate semnifica o probabilitate la aritmii mai problematice, mai ales atunci cand avem asociata si o alta boala de inima.

Pacientii care constientizeaza extrasistolele ventriculare , le descriu ca o senzatie ciudata in piept- batai omise sau inima “falfaind” sau ” sarind” sau au o constientizare crescuta a batailor inimii.

 

Prinipalele teste folosite pentru diagnostic sunt- electrocardiograma , testul de efort EKG la cicloergometru, Holterul EKG.  Dacă contracțiile premature dispar în timpul exercițiului, probabil că nu reprezintă o amenințare. In caz contrar, o problema mai serioasa se poate ascunde in spatele acestei aritmii.

In unele cazuri PVC-urile foarte frecvente pot produce dilatație și disfuncție ventriculară (tahicardiomiopatie), aceasta din urmă fiind o indicație pentru tratament .

Medicul cardiolog va poate recomanda medicamente- inclusiv medicamente pentru anxietate, betablocante, aritmogene. Este foarte important ca stilul de viata sa se modifice, pacientul sa se odihneasca suficient , sa isi reduca stresul . Poate este nevoie si de exercitii fizice de relaxare- meditatie sau de yoga.

Dacă bigeminsmul tău are un efect sever asupra inimii tale si asupra calitatii vietii, atunci ai putea avea nevoie de ablație cardiacă.

Cum se efectueaza procedura de ablatie ?

Procedura are loc sub anestezie, pacientul fiind sedat. Medicul introduce apoi un tub lung și întins, un cateter intr-o venă din zona inghinală, apoi îl va înfășura până ajunge la inimă. Medicul va folosi apoi căldură, laser sau frig extrem trimis prin tub pentru a “arde” țesutul care provoacă bătăile inimii anormale. Această procedură se face doar in spital.

 

Pentru o evaluare corecta a cazului tau apeleaza la  medicii cardiologi de la Clinica Speranta din Craiova.

sursa : escario.org ,  healthline.com