skip to Main Content

Dexametazona- de ce nu este indicat să se administreze sub formă de aerosoli ?

Ce este dexametazona ?

Dexametazona este un glucocorticoid sintetic cu efecte asemănătoare hormonilor naturali produși în organism de către glandele suprarenale,având efecte antiinflamatorii, analgezice și antialergice.
În țara noastră ,Dexametazona se găsește sub formă de soluție injectabilă , comprimate, picături oftalmice, gel oftalmic,unguent oftalmic ,unguent rectal, NU ȘI SUB FORMĂ DE SOLUȚIE PENTRU NEBULIZARE.

Cardiolog Pediatru Craiova1

Administrarea dexametazonei la copii

Dexametazona se poate administra în tratamentul pediatric pe cale generală (oral,injectabil intravenos sau intramuscular).
Este recomandată în tratamentul bolilor reumatice și autoimune(lupus eritematos sistemic,poliartrită reumatoidă), boli dermatologice, diferite forme de leucemie, boala Hodgkin și limfomul non-Hodgkin și tratamentul greței și vărsăturilor cauzate de chimioterapie,alergii severe(anafilaxie), episod sever de astm, laringotraheobronșită, edem cerebral, meningite, abcese cerebrale, unele boli infecțioase severe(febră tifoidă), terapie de substituție hormonală.

Efectele adverse ale dexametazonei

Dexametazona trebuie administrată cu precauție pentru că poate avea diverse efecte adverse, mai ales la copii. Iată câteva dintre efectele adverse :
-secreție insuficientă de hormoni glucocorticoizi la nivelul suprarenalei
-prin suprimarea sistemului imunitar al organismului poate duce la creșterea riscului de infecții bacteriene,virale,parazitare,fungice
-tratamentul poate masca semnele și simptomele unei infecții existente sau în curs de dezvoltare
-risc de perforație a intestinului
-dozele mari pot duce la încetinirea ritmului bătăilor inimii
-pot apărea reacții anafilactice severe ca o reacție excesivă a sistemului imunitar
-efecte negative asupra metabolismului calciului
-afecțiunile virale (ex varicela,rujeola) pot avea o evoluție severa la pacienții tratați cu Dexametazonă
riscului de întârziere a creșterii, de aceea Dexametazona trebuie administrat la copii și adolescenți doar pentru indicații medicale justificate, iar în timpul tratamentului pe termen lung, creșterea în înălțime trebuie controlată în mod regulat.

Despre dexametazonă- medicament- un document mai cuprinzător găsiți în linkul următor,  Dexamethasone în engleză .

Consultă medicul pediatru atunci când un alt medic îți prescrie tratament cu dexametazonă pe termen mai mult sau un tratament care se repetă în decursul unui an. La  medicul tău pediatru din Craiova, poți veni cu bilet de trimitere prin CAS.

O altă parere avizată de la un cunoscut medic pediatru din România,  Dr. Craiu- Spitalul Virtual de Pediatrie , puteți citi în în linkul din viata medicală.

Articol scris de medicul pediatru Bianca Vlădulescu, de la Centru medical Speranța din Craiova.