Pericardită la copil- Ce este și cum se tratează ?
Pericardita la copil apare ca o manifestare a unei boli generale și mai rar ca un proces izolat. Mai întâi trebuie să vedem care sunt factorii ce pot duce la apariția pericarditei.
Factori de influența pentru apariția pericarditei
Sunt mai mulți factori ce pot influența apariția pericarditei atât la adult cât și la copil. Iată care pot fi factorii:
- reumatism articular acut,
- infecțiile ( virale, bacteriene, Tbc, fungice, parazitare ),
- artrita reumatoida,
- lupusul eritematos diseminat ,
- uremia,
- boli neoplazice,
- radiații,
- talasemie,
- traumatisme,
- sindroame pos-tpericardiotomie,
- ataxie Fredreich,
- colită ulceroasă .
Exista mai multe tipuri de pericardite . Iată care sunt :
Tipuri de pericardite
- Pericarditele acute- sunt cele mai importante , pot fi uscate ( fibrinoase ) sau cu lichid ( exudative). Trecerea de la o forma la alta este posibila in cursul evoluției pericarditei acute.
- Pericarditele cronice- sunt afecțiuni ale adultului , putând diferenția pericardita constrictivă și cea lichidiană cronică, ambele cu etiologii diverse.
- alte boli ale pericardului
Inflamația pericardului determină o acumulare de lichid în cavitatea pericardică, natura acestuia variază cu etiologia, putând fi seros, sero-fibrinos, purulent sau hemoragic. În momentul în care apare inflamația, volumul de lichid va crește rapid și va duce la o creștere a presiunii intra-pericardice ce poate duce la tamponadă și la scăderea debitului cardiac . În cazul în care creșterea volumului de lichid este lentă, toleranța este mai bună . Dacă presiunea intra-pericardică atinge 10-15mmHg , presiunea sistolică scade și apare decesul. Află mai multe despre un consult cardiologic din linkul următor – cardiologie copii craiova.
Simptome ale pericarditei
Primul simptom al pericarditei este durerea precordială, ca un junghi, cu iradiere în abdomen, umăr, accentuată cu respirația, tuse, deglutiție, senzație de presiune- tensiune, cu poziția culcat și aplecat înainte care alină durerea. Durerea se datorează iritației diafragmului și pleurei, iritației nervului frenic. Dispneea este moderată și este agravată în acumularea de lichid. Tusea și febra se pot asocia.
Semnele de suferință ale inimii țin de comprimarea acută a acestuia și se manifestă prin tahicardie, turgescența și pulsatilitatea jugularelor, puls paradox, hepatomegalie, cianoză, edeme, hipotensiune arterială , stare de șoc.
La sugar, pericardita este rară și de obicei este purulentă, fiind asociată cu stare generală alterată, febră, detresă respiratorie, tulburări digestive. Este dificil de făcut diagnosticul diferențial cu o cardiomegalie prin boală de miocard.
Forme de pericardită acută
- Pericardita acută septică– este rar întâlnită germenii incriminați sunt stafilococul, pneumococul, h. influenzae. Afectarea apare în cazul unor infecții generale- septicemii, procese supurative de vecinătate ce se propagă direct prin contiguitate, prin perforare sau pe cale limfatică sau hematogenă( osteomielită, supurații pulmonare, abces hepatic), traumatisme toracice.
Pericarditele acute bacteriene sunt purulente . Putem avea infecție severă, tulburări respiratorii și semne de revărsat pericardic. Tratamentul este medical cu antibiotice si chirurgical.
- Pericardita tuberculoasă este rar întâlnită înainte de 10 ani. Apare izolat sau cu preurezie și peritonită TBC.
- Pericardita acută reumatismală – este o pericardita fibrinoasă, mai rar exudativă . Semnele clinice suferă modificări de la o zi la alta .Diagnosticul apare în contextul clinico-biologic caracteristic.
- Pericardita acuta benigna ( idiopatică)– au caracter sezonier. Sunt incriminați viruși – Coxsackie B, Echo, mononucleoza infecțioasă.
- Pericardita din bolile din colagen– rară, mai ales în LED. Clinic avem dominația bolii de bază – febră, artralgii. Tratamentul folosit este pe bază de corticoterapie.
- Pericarditele din maladia Still – foarte rar întâlnite. Manifestările sunt 0 febră, dureri articulare, spleno-megalie, adenopatie, atingere miocardică și pericardică. Tratamentul se bazează pe prednison.
- Pericardita uremică- apare în faza terminală a unei insuficiențe renale cronice, are formă uscată, fibrinoasă. Tratamentul se bazează pe antiinflamatoare.
- Pericardita neoplazică – poate complica boala Hodgkin, limfoamele non-hodgkiniene, leucemiile. Este aproape întotdeauna hemoragică și e un eveniment terminal.
Adresează-te medicului atunci când starea de sănătate a copilului tău se modifică. Mai multe despre consultul la medicul pediatru in linkul următor – medic pediatru craiova. Solicită consult pediatric periodic sau pentru urgență ,în funcție de caz.
Medicul cardiolog pediatru colaborează îndeaproape cu medicul pediatru pentru sănătatea copilului tău.
Mai multe informații despre pericardita la copii poți afla și din articolul publicat de American College of Cardiology , din linkul următor- pericarditis.